joi, 29 noiembrie 2007

Andrei Bădin: În spatele uşilor închise: Razboi intre fostii angajati ai Europei Libere si Balaceanu Stolnici, agentul Secu la REL

Andrei Bădin: În spatele uşilor închise: Razboi intre fostii angajati ai Europei Libere si Balaceanu Stolnici, agentul Secu la REL

Andrei Bădin: În spatele uşilor închise: Patriarhul si firma Securitatii

Andrei Bădin: În spatele uşilor închise: Patriarhul si firma Securitatii

ELODIA-MELODIA - SUBIECT PENTRU RADU PARASCHVESCU SAU OTV VERSUS ALEGERI EUROPARLAMENTARE SI FEREFERENDUM

Radu Paraschivescu
Galerie de Imagini
1
Opinii
  • ISAILA: De ce au disparut hotii de biciclete?
  • RODICA CULCER: De Ziua Nationala, cu dragoste
  • ADRIAN GEORGESCU: Domnilor politicieni,
  • SENATUL EVZ: Razboiul dintre palate trebuie oprit
  • EDITORIALUL EVZ: Esecul discursului anticoruptie
  • Articole de acelasi autor
  • PARASCHIVESCU: (M)elodia preferata
  • PARASCHIVESCU: Ce scaun! Ce birou! Ce sifonier!
  • PARASCHIVESCU: UE si la gara!
  • PARASCHIVESCU: Arhanghelii plictiselii
  • PARASCHIVESCU: Clientul nostru, fazanul nostru
  • PARASCHIVESCU: Urmasilor mei Balasesti
  • PARASCHIVESCU: Superlativul bont
  • PARASCHIVESCU: Rapsodia nechezata
  • RADU PARASCHIVESCU: Frondeurul
  • PARASCHIVESCU: Specula cu moartea
  • IATA ARTICOLUL IN EXTENSO AL ANALISTULUI
    RADU PARASCHIVESCU PUBLICAT AZI IN EVENIMENTUL ZILEI ,LA CARE SUBRIU CU MARE PLACERE.SERIALUL ELODIA PARCA A FOST CREAT PENTRU A BRUIA FENOMENELE ELECTORALE DIN 25 NOIEMBRIE,IAR DAN DIACONESCU PLATESTE ASTFEL PDSR-ULUI/ACTUAL PSD PENTRU NASTEREA ,CRESTEREA SI UMFLATA RIDICARE A RATINGULUI ACTUAL




    PARASCHIVESCU: (M)elodia preferata

    29 Noiembrie 2007
    Radu Paraschivescu

    Radu Paraschivescu: "Duminica seara multe posturi TV au stat sub stapanirea zgomotului postelectoral."


    In functie de moderator si de invitati, emisiunile au cultivat vociferarea artagoasa, monologurile paralele, galceava cu mana in sold, discursurile deraiate sau vorbitul la gramada. Am vazut senatori stacojii la fata zborsindu-se incontinent, ziaristi prost dispusi, sociologi blazati, analisti risipiti in interpretari fanteziste, presedinti de partid turuind vijelios. Dialogul real a lipsit din meniu.

    Intre vocalizele isterice ale lui Crin Antonescu la Realitatea TV si bombanelile cvartetului Ion Cristoiu-Mihai Gadea-Valentin Stan-Radu Tudor de la Antena 3, recunosc ca am preferat OTV-ul. A existat si acolo un Tudor - nu Radu, ci Corneliu Vadim. Dar a mai existat ceva, o prezenta tutelara, care vorbeste chiar si fara sa deschida gura despre capacitatea nesmintita a romanilor de-a fi usuratici in clipele grave, de-a trata momentele de cumpana prin persiflare sau dezinteres, de-a nu pierde prilejurile de coborare in ridicol.

    Dan Diaconescu stie ca are o emisiune urmarita de o populatie diversa ca nivel de instructie, varsta si preocupari. Daca si-a propus sa discrediteze un act civic (in speta, votul de duminica), a reusit. Desi a facut-o dupa inchiderea urnelor, el a rasarit la televizor spre a trambita un lucru primejdios pentru viitor: alegerile nu conteaza. Daca n-a existat o agenda ascunsa, iar balciul de duminica noaptea s-a inchegat doar din cotizatia invitatilor, atunci OTV poate fi considerat in continuare doar un instrument care prelucreaza si raspandeste dejectii, scandaluri si insanitati. Personal, insa, am convingerea ca Diaconescu a procedat cu buna stiinta si cu dorinta vinovata de-a bagateliza un simptom - absenteismul electoral.

    Am mai scris despre titlurile imbecil-morbid-obscene sub care se desfasoara „Dan Diaconescu in direct”. Titlul de acum trei zile n-a mai excitat glanda socului si n-a aparut din bezna corticala a cutarui slujbas marunt. Duminica si-au facut loc reaua intentie si dorinta de-a decredibiliza. Dan Diaconescu a tratat episodul electoral in cel mai josnic mod posibil: prabusindu-l in derizoriu.

    „Elodia nu a votat azi. 70% dintre romani i-au urmat exemplul” - iata titlul fixat unei emisiuni mai jenante decat scalambaielile Nikitei sau chixurile semantice ale Oanei Zavoranu. Iar daca mai nutream umbra unei indoieli, ea a fost spulberata cand pe ecran au aparut rezultatele partiale ale votului pentru europarlamentare. Primele cinci partide au fost acoperite de fotografia Elodiei, sub care statea scris „Episodul 72”. Mi-am adus brusc aminte de martie 1990, de Cornelius Rosiianu si de bruierea sistematica a Proclamatiei de la Timisoara.

    Vineri la Targul de carte Gaudeamus, Bogdan Teodorescu a lansat o carte despre manipulare. Trei zile mai tarziu, Dan Diaconescu a strecurat in multe minti un mesaj nociv: Dati-le incolo de alegeri, bine ca nu v-ati dus. Asta va mai lipsea. Fiti fericiti si spalati-va frumusel pe creier. Nu trebuie sa va preocupe ce se va intampla cu voi. Nu va bateti capul in sfanta zi de duminica, odihniti-va si distrati-va. N-aveti cu ce? Va dam de nu puteti duce. O suta de episoade cu Elodia, treizeci de interviuri cu Cioaca, telefoane din Irlanda si corespondente din Germania si - daca tot nu v-ati saturat - gimnastica de indobitocire cu Luis Lazarus. Vizionare placuta.

    SECURISTI TERORISTI COMUNISTI IN TOP 300 CAPITAL


    UN ARTICOL INTERESANT PUBLICAT IN EDITIA ONLINE A EVENIMENTULUI ZILEI DESPRE CLANUL SECURISTILOR SPIONI IN VEST

    Mihai Munteanu, Laurentiu Mihu
    Au spionat Occidentul servind, loiali, regimul comunist. Dupa Revolutie au devenit capitalisti feroce.

    Dupa ce au sabotat radioul anticeausist, au folosit teroristi si au spionat Vestul, fostii ofiteri DIE fac afaceri cu personaje din lumea mondena. Au spionat Occidentul capitalist servind, loiali, regimul comunist. In timpul Razboiului Rece au fost trimisi la post, dincolo de Cortina de Fier, penetrand informativ institutiile vestice. Revolutia i-a intors 180 de grade, iar spionii ceausisti au devenit capitalisti.Constantin Ciobanu - colonel DIE (r), acuzat de implicare in atentatele de la Europa Libera, alaturi de temutul terorist Carlos „Sacalul”.

    Filip Teodorescu - colonel (r) DIE, ex-sef al Directiei a III-a (Contraspionaj) a Securitatii. In anii ‘90, a fost consilierul directorului SRI. In tranzitie, Ciobanu si Teodorescu s-au retras in afaceri. Si-au privatizat relatiile si s-au asociat cu fosti lucratori din Comertul Exterior comunist - institutie de aco-perire pentru spionajul romanesc.
    COLONELUL CIOBANU
    Spioni sub acoperire ajunsi la abatoare si cuie

    „Cum ai dat tu de mine? Sunt ocupat! Ce ma intrebi despre cacaturi? (...) Bine, hai, asa, pentru tine, sa ne vedem cinci minute. Fixez eu locul. Port basca si un pardesiu.” Cateva ore mai tarziu, interlocutorul apare in intersectia stabilita. Locul ales, o pizzerie, „pentru ca sigur au si bere”.
    Pe suspiciosul personaj il cheama Constantin Ciobanu. In anii ‘80, serviciile secrete occidentale, inclusiv CIA, l-au identificat drept complice la sabotajele de la Europa Libera. Era atunci diplomat in Ambasada Romaniei de la Bonn (RFG) si seful „recrutarilor”, informatie pe care Ciobanu nu o neaga.
    In ‘84, dupa atentatul cu bomba, a fost expulzat, la pachet cu alti patru colegi: Ion Constantin, Ioan Lupu, Ion Grecu si Dan Mihoc. A parasit imediat MAE, dupa o activitate de cinci ani, cat un episod din cariera sa adevarata: de ofiter de informatii.
    Azi, Constantin Ciobanu e la pensie si membru in Asociatia rezervistilor SIE. „Apartin si eu de un club, ca in orice casta”. De aproape doi ani sustine ca a iesit si din afaceri. Dar la Registrul Comertului inca figureaza ca actionar la patru societati. Altfel, Europa Libera i se pare „un hardau de cacat”, iar acuzatiile, „niste cacaturi”.
    Amic cu Isarescu, Dijmarescu si Pascu
    Iesirea din MAE nu a fost o tragedie. „Eu toata viata am lucrat „acoperit”„, a povestit Constantin Ciobanu pentru EVZ. A actionat in Japonia, unde i-a fost interceptat un bagaj doldora cu informatii tehnologice, dar si la Londra, acoperit ca expert la Institutul de Economie Mondiala (IEM) din Bucuresti. A petrecut astfel opt ani (‘71-’79) sub ochii MI 5 (Contraspionajul britanic - n.r.), in spionajul economic.
    In IEM Ciobanu a cunoscut si „oameni de calitate”: pe Mugur Isarescu, Eugen Dijmarescu (guvernatorul, respectiv, viceguvernatorul BNR - n.r.), Ioan Mircea Pascu (europarlamentar si ex-ministru al apararii in guvernul Nastase - n.r.). S-a intersectat si cu Mihai Croitoru, fost spion si cumnat cu Isarescu. L-a cunoscut la Londra si confirma povestea plecarii lui Croitoru din post, dupa un scandal legat de sotia cleptomana.
    Afaceri cu Crescent
    Dupa Revolutie insa, Ciobanu a intrat in afaceri, pe import-export de mobila si produse chimice. Nu a inceput cu bani multi, dar a avut informatii si a gasit parteneri in tara, in Europa si in Asia care i-au achitat serviciile in avans.
    Printre ei s-au numarat si doua firme ale fostei Securitati: Crescent si Mineral Import-Export. Amicii de la Crescent i-au mijlocit un imprumut de 5.000 de dolari. Banii i-a returnat cash, apoi a rupt contractul. Prin Mineral, in schimb, a primit contracte. „Mineral Import-Export era pe duca, asa ca mi-au dat si mie o felie”, recunoaste Ciobanu.
    Pentru a rezista in economia de piata s-a asociat cu Filip Teodorescu. Se stiau de cand Teodorescu activa in spionaj, in Turcia, pentru ca apoi sa preia sefia Contraspionajului ceausist.
    Intre 2002-2005 au detinut impreuna o firma (Aliment Serv), adica un abator prin care furnizau carne comunitatii evreiesti din Romania. Tot impreuna au produs cuie, dupa ce au obtinut de la un partener indian un utilaj, drept compensare. Afacerea a sucombat insa, intrucat erau prea mici pe o astfel de piata, iar muncitorii ii furau pe rupte.
    Cel de-al cincelea acuzat in afacerea Europa Libera este Ion Grecu, pe care Ciobanu spune ca nu l-a „avut niciodata la inima”. Dupa ‘90, Grecu ar fi intrat in afaceri cu case de schimb valutar, luandu-si ca asociati niste arabi.
    GRUPAREA FILIP TEODORESCU-MARGINEAN-MATICIUC
    „Reteaua Poponet”
    Descurcaret, Filip Teodorescu, asociatul spionului rezervist Constantin Ciobanu, e si in afaceri mai profitabile. Fost sef in Directia a III-a Contraspionaj, Teodorescu este vicepresedintele Consiliului de Administratie (CA) al Grivita SA (metale feroase si semifabricate). Societatea a fost vanata de rechinii tranzitiei pentru patrimoniul ei imobiliar: peste 35.000 mp in sectorul 1 al Capitalei, unde metrul patrat trece de 1.000 de euro.
    Initial, Grivita a fost preluata de la stat de miliardarul Stefan Marginean, prin casa lui de comert, Metanef. Potrivit surselor EVZ, Marginean a fost colonel DIE. Dupa ‘89, ca om de afaceri, fostul spion patroneaza un adevarat imperiu metalurgic si are o avere de peste 30 de milioane de euro.
    Tun imobiliar
    In martie 2006, Stefan Marginean a vandut 40% din Grivita SA. Pretul: doar 2,66 milioane de euro, achitati de dezvoltatorul imobiliar Metropolis Real Estate Developers, controlat de Ion Maticiuc si fiul sau, Codin . Primul e unul dintre magnatii discreti ai Romaniei, imbogatit, in buna parte, din contracte cu statul. In mediul de afaceri, averea sa e estimata la 75 de milioane de euro. Inainte de ‘89, a activat in comertul exterior.
    Fiul sau, Codin Maticiuc, este cunoscut in „piata” mondena din Bucuresti drept cel mai strident „baiat de bani gata”. E poreclit „Poponet”, iar lumea sa se imparte intre masini scumpe, femei
    Pretul „prietenos” platit de Maticiuc lui Marginean pentru Grivita se explica si prin vechile relatii care ii leaga. Inainte de preluare, Maticiuc chiar a administrat societatea. Cot la cot cu vicepresedintele CA, Filip Teodorescu, care a sprijinit tranzactia in dauna unor investitori israelieni. Acestia ar fi preluat terenurile contra noua milioane de euro.
    Colonelul (r) Teodorescu sustine ca a iesit din joc: „Domne’, eu nu mai sunt in CA la Grivita de anul asta. Deocamdata nu se construieste nimic acolo. Societatea tot cuie face, laminate”. In rest, fostul securist are talent de negustor: „Nu stiu daca Maticiuc a lucrat in Securitate (rade). Domne’, nu vand informatii. Eu sunt prea scump, dumneavoastra prea zgarciti. Faceti-mi o oferta si mai vorbim (rade smechereste)”.
    Codrin Maticiuc („Poponet”) se face ca ploua. Sustine ca habar nu are ce se intampla cu terenul Grivita, detinut de firma controlata de el si tatal sau. Intrebat daca Ion Maticiuc a lucrat in Securitate si in comertul exterior, Poponet a ingaimat scurt: „...va sun eu inapoi”. Si n-a mai sunat, pana la inchiderea editiei.
    Ei si ai lor
    Cei doi Maticiuc au preluat pe piata RASDAQ si alte actiuni ale companiei (pana la 92,1a) prin brokerul SSIF Unicapital. Aici apare un alt personaj interesant: Valeriu Vasile Velciu (candidat PRM la Senat, in 2004). Acesta controleaza SSIF Unicapital, societate de investitii infiintata de Constantin Iavorski - fost general KGB si ministru al energiei in Republica Moldova - care a capusat importurile energetice (carbune si pacura) ale Termoelectrica. Valeriu Vasile Velciu a fost asociat si in alte firme cu Iavorski si capitanul (r) SRI Constantin Alexa.
    Din ‘84 pana la Revolutie, acelasi Velciu a fost secretarul Directiei America din Ministerul Comertului Exterior (MCE) si atasat comercial la New York. Ulterior, a devenit directorul societatii Automatica (patronata si de Ion Maticiuc) care a primit contracte fara licitatie de la Nuclearelectrica, pentru Unitatea 2 de la Cernavoda. Conexiunile continua: Maticiuc -”Poponet” e asociat cu Velciu si in Unisecurity SA - firma de securitate infiintata tot de Iavorski. celebre, consumatii de zeci de mii de euro in cele mai fitoase cluburi din Capitala, dar si beizadele celebre: Elena Basescu, Andrei Hrebenciuc sau Alin Cocos (fiul lui Dorin Cocos).

    UN FIU DE SRI-ST, TOFAN SI OMUL LUI SOV
    Suveica din umbra
    Interesele lui Ion Maticiuc sunt transfrontaliere. In Londra, pe malurile Tamisei, miliardarul a infiintat compania Petrochem Limited. Aici este asociat cu un afacerist misterios de origine romana, dar cu cetatenie elvetiana. Se numeste Florin Dima si locuieste in Geneva. In Tara Cantoanelor, Dima administreaza, la randul sau, cateva firme care opereaza in Romania.
    Una dintre acestea se numeste Solexim Saarl (adresa: Rue de Roverray 20, CP 506 Geneva) si detine un pachet de 25% din societatea romaneasca Ice Blink Consulting SRL, cu sediul in Bucuresti si specializata pe consultanta in domeniul energiei eoliene. Asociatul majoritar (75%) din Ice Blink Consulting este Lucian Badescu, fiul colonelului SRI Dumitru Badescu - fost sef al Diviziunii de Contrainformatii Economice cadrul SRI.
    Despre Lucian Badescu, EVZ a dezvaluit ca facea parte dintre actionarii unei firme (Green Energy) de „baieti destepti” care alimenta Rafinaria Rafo Onesti cu energie electrica cumparata ieftin de la stat (complexurile Rovinari si Turceni). Afacerea este investigata de DNA. Ieri, Lucian Badescu ne-a declarat ca „Ice Blink este o investitie imobiliara. Il cunosc pe Florin Dima, dar nu stiu cu ce s-a ocupat inainte”.
    Omul lui Vintu
    Societatea Ice Blink Consulting este legata si de magnatul Gheorghe Tofan, cu care s-a asociat intr-o terta firma (Tofan Agro Investments). Suveica insa nu se opreste aici. Ice Blink detine o treime din compania romaneasca Wind Expert SRL (energie eoliana).
    Printre fondatorii celei din urma s-a numarat si Dan Stratan, omul de incredere al lui Sorin Ovidiu Vintu - „parintele FNI”. Stratan a fost presedintele grupului Gelsor si, acum, reprezinta in Romania off-shore-ul prin care Vintu patroneaza compania Petromservice - „capusa” Petrom. Stratan a cedat, recent, o treime din Wind Expert unui interpus.
    DICTIONAR DE PERSONAJE
    Stefan Marginean - colonel DIE.

    A lucrat in MCE-ul comunist. Acum e presedintele casei de comert Metanef. Conduce un imperiu siderurgic, face afaceri cu oligarhii rusi, e asociat cu arabul controversat, Fathi Taher, si a fost partener cu Dan VoiculescuFelix” si cu evazionistul mondial Marc Rich. Averea sa depaseste 30 de milioane de euro.
    Constantin Ciobanu - colonel DIE.
    A activat, sub acoperirea Institutului de Economie Mondiala, in Anglia, ca „diplomat” in Germania, dar si in Japonia. E acuzat in cazul atentatelor de la radioul anticeausist Europa Libera, ca si complice al celebrului terorist, Carlos „Sacalul”.
    Filip Teodorescu - colonel DIE.
    A spionat, sub acoperire, in Turcia. Ulterior, a ajuns loctiitor al sefului Directiei Contraspionaj din Securitate. In ‘90 a fost inchis pentru reprimarea Revolutiei de la Timisoara, dar achitat in ‘91 pentru a deveni consilierul lui Virgil Magureanu, primul director SRI, care i-a si facut propunerea cand l-a vizitat in spatele gratiilor.
    Valeriu Velciu - a activat in „Directia America” din MCE.
    In afaceri, s-a asociat cu Constantin Iavorski (fost general KGB) si Constantin Alexa, un controversat ofiter (r) SRI.
    Ion Maticiuc - fost angajat in MCE, detine o avere de peste 75 milioane euro. Participa in Automatica SA Bucuresti, deruland contracte cu Garda de Mediu si urmatoarele companii de stat: CNE Invest Cernavoda, Termoelectrica SA, Hidroelectrica SA, Compania Nationala a Lignitului Oltenia, Daewoo Mangalia Heavy Ind.
    Codin Maticiuc - beizadeaua lui Ion Maticiuc e poreclit „Poponet”.
    Este celebru in „high-life”-ul bucurestean pentru aventuri cu frumusetile mondene (Gina Pistol, Ana Maria Ferencz, Roxana de la Trident, Corina Zugravu), masinile din dotare (Ferrari, Porsche, Mercedes, Maseratti) si cheltuielile extravagante din cluburile de fite.

    Totalul afișărilor de pagină

    Contor securisti si turnatori pe CNSAS

    1