marți, 18 decembrie 2007

Evenimentul Zilei Nr. 5026 - Sent Using Google Toolbar

SA CORECTEZ - MADAM NICOLAI NU A FOST SECRETAR DE STAT LA INTERNE CI LA MINISTERUL MUNCII SI VEDEM MAI JOS O BIOGRAFIE TUMULTOASA DE SPECIALISTA IN DREPT FACUTA IN ULTIMII ANI A LU' IMPUSCATU' ,IAR MIRCEA MARIAN MI-A CONTINUAT ADEVERIT FLERUL SI SIMPATIA FATA DE SLINOASA CARE SE VREA MINISTREASA... PE LANGA EA,A MAI APARUT SI EVENIMENTUL L'ORBAN ,FRATELE COMISARULUI - SI IATA CA NEBUNIA IN PNL A AJUNS APROPE DE VARF...SE PREGATESTE PENTRU O GAFA MAJORA CALIN ANTON POPESCU TARICEANU PM,SEF DE PARTID , DE GUVERN SI DE BATRANI SECURISTI -IONESCU QUITUS SI BALACEANU STOLNICI...

Evenimentul Zilei Nr. 5026


EDITORIALUL EVZ: Chiuariu pleaca, vine Ana Pauker (PNL)
18 Decembrie 2007
Mircea Marian

Mircea Marian: "Nu am crezut, pana ieri, ca PNL va reusi performanta sa gaseasca, la Justitie, un titular mai dubios, mai enervant si mai controversat decat Chiuariu."

Ma intreb daca in creierul liberalilor a fost si altceva in afara de dorinta de a sfida opinia publica atunci cand au propus-o pe Norica Nicolai la acest minister.

Chiuariu, la momentul numirii sale, nu avea atatea tinichele legate de coada. Nu isi lasase nepotica sa voteze, dupa cum o taie capul, legile tarii. Nu-si luase locuinta sociala intr-o zona buna a Bucurestiului. Nu fusese suspectat ca a facut tot felul de jonglerii cu banii din fondul de pensii. Nu se remarcase in politica internationala, aparand dreptul Iranului de a-si dezvolta capacitatile nucleare si cerand retragerea Romaniei din Irak. Pe scurt, nu era ceea ce Adrian Nastase a definit drept „o fosila taranista".

Avem deci toate motivele sa credem ca Nicolai ne va face sa-l regretam pe Chiuariu. Omul parea mai degraba o papusa in mainile altora - daca asta constituie o circumstanta atenuanta. Cand s-a saturat sa incaseze in contul lor, a plecat. Sunt extrem de sceptic ca Norica Nicolai ar parasi guvernul altfel decat aruncata afara.

Am sperat, pentru o lunga perioada, ca liberalii ne vor face o surpriza - placuta - atunci cand il vor nominaliza pe noul ministru al justitiei. Ca vor gasi un avocat, decent, cu ceva legaturi in societatea civila. Ca o vor numi pe Renate Weber care, in fond, il uraste pe Basescu la fel ca Hasotti, Orban sau Antonescu. Credeam ca cei din PNL isi vor da seama ca au nevoie de un personaj credibil pentru a suplini esecurile numite Remes, David sau Cioroianu.

Din toate aceste motive mi se pare stranie sinuciderea atent planificata a liberalilor. Singurele criterii care par sa mai conteze pentru grupul Tariceanu, Olteanu, Antonescu sunt cele legate de fidelitatea neconditionata fata de actuala conducere a PNL. Poate ca aceste personaje isi fac iluzia ca Nicolai va reusi ceea ce nu a putut Chiuariu, si anume sa puna botnita procurorilor si sa ii intoarca impotriva lui Basescu. Ma indoiesc. Pentru ca, desi seamana cu Ana Pauker, Norica Nicolai nu are, nici pe departe, capacitatea fostei favorite a lui Stalin.

Ea este preocupata in primul rand de propria supravietuire si sunt convins ca va avea grija sa-si pregateasca o portita de scapare pentru momentul in care PNL va parasi Palatul Victoria . Vocal, va ramane un critic dur al presedintelui Romaniei. Pe cai subterane va transmite insa mesajul ca tine la liberali la fel de mult ca si la taranistii pe care i-a tradat in 2000. Nicolai nu este decat o jalnica pastisa a Anei Pauker.

Poate ca discutia este totusi inutila, pentru ca, in aceasta piesa, Basescu nu si-a jucat inca rolul. Potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale, seful statului nu are drept de veto, dar poate cere premierului sa renunte la o propunere de numire a unui nou ministru. Eu personal nu-l vad pe presedinte semnand, fara obiectii, numirea lui Nicolai in postul care i-a apartinut, candva, lui Macovei.

Romania libera - Noua revolutionari, informatori - Sent Using Google Toolbar

Romania libera - Noua revolutionari, informatori

Alina Sabou
Miercuri, 19 Decembrie 2007

Un numar de 15 persoane, dintre care patru luptatori in Revolutia din 1989 si 11 urmasi ai eroilor-martiri, vor ramane fara beneficiile care le sunt acordate prin Legea Recunostintei ca urmare a faptului ca rudele lor sau chiar ei au fost colaboratori ai Securitatii. Secretariatul de Stat pentru Revolutionari a cerut la CNSAS verificarea tuturor celor care au cerut preschimbarea certificatelor de revolutionari, iar pana acum s-au dat verdicte favorabile pentru patru luptatori in Revolutie si pentru cinci eroi-martiri.
"Va trebui sa le retragem certificatele celor care le-au primit deja, sau titlurile acordate urmasilor. Nici unul nu este din Timisoara. Nimeni nu a atacat deciziile primite de la CNSAS. Atat am primit pana acum, pentru ca CNSAS a lucrat in ritmul specific. Am anuntat aceste nume la Timisoara si tot la Timisoara le voi anunta si pe celelalte, cand le vom mai primi", a declarat ministrul secretar de stat pentru problemele revolutionarilor, Puiu Fesan.


Revolutionarii care au primit aceste verdicte sunt: Vasiliu Florin Vlad Sebastian, despre care Fesan a spus ca este presedinte de asociatie de revolutionari in Galati; Balaci Nicolae, fost locotenent major, din Oradea; Bratu Roman Filica, erou-martir, din Braila; Dragomirescu Mihai Liviu si Gradinaru Dumitru, ambii eroi-martiri din judetul Arges; Belehuz Ioan, erou-martir din Botosani; Mehedintiu Sandi, luptator, acum preot la Biserica Coltea; Zeana Corneliu, luptator, din Bucuresti; Trosca Gheorghe, fost sef de Stat Major la USLA, impuscat in noaptea de 22 decembrie 1989, in fata MApN. "Balaci Nicolae a cerut preschimbarea certificatului, dar nu il va mai primi. Zeana Corneliu a primit deja certificatul nou, dar va ramane fara el. Cei care au primit aceste distinctii vor trebui sa restituie si banii pe care i-au primit pana acum. Din pacate, va trebui sa retragem titlurile si pentru urmasi, in numar de 11", a mai spus Fesan.
In doi ani de cand s-a cerut reinnoirea dosarelor pentru revolutionari, au fost eliberate circa 7.000 de asemenea documente. Situatia de dinainte de aceste demersuri arata ca exista peste 23.000 de revolutionari cu acte.

HotNews.ro - Ce a gasit Parlamentul in conturile lui Ceausescu - Esential - Sent Using Google Toolbar

HotNews.ro - Ce a gasit Parlamentul in conturile lui Ceausescu - Esential

Ce a gasit Parlamentul in conturile lui Ceausescu

de Calin Cosmaciuc
Luni, 17 decembrie 2007, 18:12 Actualitate | Esenţial

Elena si Nicolae Ceausescu si-au facut poarta-n casa la Targoviste, acum 18 ani
Foto: Rompres
A avut sau nu Ceausescu conturi in banci straine? I-au furat banii fostii ofiteri de securitate sau povestea conturilor sale secrete se adauga galeriei de mituri despre comunism si Ceausescu? O comisie parlamentara scotoceste dupa dolarii sai dar pana azi n-a dat de urma lor. SRI si SIE au transmis comisiei parlamentare care ancheteaza „conturile lui Ceausescu" ca nu detin documente referitoare la circuitul valutar din Romania inainte de 1989, a declarat pentru HotNews.ro seful comisiei, senatorul PC Sabin Cutas.


Anuntate acum un an, investigatiile privind conturile lui Ceausescu si banii ICE Dunarea sunt ingreunate de refuzul unora dintre cei care au lucrat in sistem de a coopera, afirma surse din comisiile de ancheta.

Cele doua comisii sunt formate din cate cinci parlamentari, care vor prezenta rapoarte anul viitor. „Am cerut SRI si SIE ordinul care reglementa circuitul valutar in Romania, precum si organigramele serviciilor speciale. Raspunsul a fost <<nu mai sunt documente>>", a declarat Cutas.  Comisia a audiat zece fosti angajati din ICE Dunarea, firma de comert exterior a Securitatii, si Banca Romana de Comert Exterior, care sustin ca Nicolae Ceausescu nu a avut un cont special, spune Cutas. De asemenea, parlamentarii nu au obtinut date care sa arate ca, dupa 1989, ar fi fost deturnati bani.

1990: 2 miliarde de dolari pe „plus"

„Cele doua miliarde de dolari inregistrate pe plus la ICE Dunarea in decembrie 1989 au fost utilizate din 1990 de noul Guvern", a declarat senatorul. Intreprinderea realiza venituri din comisioane si intermedieri in operatiunile de import-export ale firmelor romanesti. Surse din comisia ICE Dunarea ne-au declarat ca au fost audiati douazeci de fosti angajati ai BRCE, ICE Dunarea si ofiteri de Securitate din alte unitati. Concluzia preliminara este ca nu au fost bani deturnati, iar contractele externe ale firmei Securitatii au fost preluate, dupa 1989, de noul Guvern, afirma sursele citate.

Parlamentarii declara ca banii nu treceau numai prin conturi. „Cineva de la ICE Dunarea mi-a povestit despre o operatiune cu <<cash>>. A avut de adus 2 milioane de dolari din India si a calatorit cu ei, intr-o geanta. Ajuns in Romania, i s-a parut ca ceva e in neregula. Lipseau 100 de dolari. A numarat banii de cinci-sase ori pana a vazut ca erau doua bancnote lipite. Inchipuiti-va cum e sa numeri 2 milioane de dolari in bancnote de 100…", a povestit Cutas, dorind sa arate ca angajatii traiau cu teama de a nu fi suspectati ca fura din bani..

Membrii comisiilor spun ca au intalnit putini oameni dispusi sa vorbeasca. „Fiecare povesteste ce isi aduce aminte. Unii se fac ca nu stiu, altii chiar nu stiu", au spus surse din comisia ICE Dunarea. „Aveam o lista initiala foarte lunga, dar unii nu mai sunt in viata, iar altii nu sunt dispusi sa dea declaratii. De exemplu, pe un fost ofiter de la Directia Aport Valutar Special  l-am cautat vreo luna. Ba a zis ca e plecat intr-o deplasare, ba ca merge sa isi astepte fiul la aeroport...Pana la urma, l-am audiat", a declarat Cutas. Cei care au venit la Parlament au cerut ca numele lor sa nu fie facute publice, iar presa sa nu fie anuntata, declara senatorul PC.

Amintiri din Epoca de Aur

Ajunsi la comisie, unii dintre cei audiati au povestit si amanunte din viata familiei Ceausescu. Cutas a relatat ca fiul cuplului, Nicu Ceausescu, nu umbla cu bani, ci cheltuielile lui erau acoperite de ambasadele Romaniei din tarile unde se ducea. Din marturii a mai reiesit ca sotii Ceausescu se ocupau personal ca reprezentantii ambasadelor sa nu cheltuie din valuta. "Un <<fost>> ne-a povestit ca, la o vizita a Elenei Ceausescu la Londra, a fost foarte uimita de cat de bune sunt rosiile de la masa. A intrebat de unde sunt. Angajatii ambasadei le cumparasera din piata de la Londra, deoarece, inaintea vizitei vazusera ca nu mai sunt-de obicei erau aduse din tara. Elena Ceausescu a facut un scandal monstru, intreband de ce se cheltuie valuta tarii. Ulterior, ambasadorul si-a pierdut postul", a povestit Cutas.

Stejarel Olaru: E o munca titanica

Investigatiile au fost cerute de liderul PC Dan Voiculescu, acuzat inca de la inceputul anilor 90 de implicare in deturnarea fondurilor, informatii pe care le-a negat. Suspiciunile veneau din faptul ca Dan Voiculescu a lucrat inainte de '89 ca director la Crescent, firma care facea afaceri cu ICE Dunarea.

Incepute inca dupa Revolutie, toate anchetele referitoare la fondurile familiei Ceausescu si ale Securitatii s-au impotmolit. Potrivit procurorului militar Dan Voinea, Parchetul General e locul unde pot fi gasite documente. Chestionat de HotNews.ro, istoricul Stejarel Olaru spune ca pentru a afla adevarul e „o munca titanica, ce ar putea dura intre trei si cinci ani de zile". Trebuie vazut cati bani controla Nicolae Ceausescu, prin institutiile de stat si firmele Securitatii, si cine a folosit aceasta avere, declara Olaru.
 
„Obiectiv vorbind, o comisie parlamentara nu poate sa duca aceasta munca la capat. Trebuie cerute informatii din mediul bancar elvetian, trebuie cercetate arhivele ICE Dunarea, trebuie gasite date la BCR (care a preluat arhiva BRCE), trebuie gasite informatii in dosarele serviciilor de informatii, trebuie accesate date de la comisia Parchetului General infiintata in urma cu cativa ani", considera istoricul.

 „Pentru a face o astfel de investigatie, e nevoie de oameni specializati, care sa faca inclusiv deplasari in strainatate. Parlamentarii nu au nici timpul si, probabil, nici expertiza necesara", sustine istoricul Stejarel Olaru. Variante ar fi: o comisie formata din mai multe institutii ale statului ori angajarea unei firme de audit

Recuperatorii straini s-au lasat pagubasi


In 1990, Guvernul roman angajase o firma canadiana de audit pentru a da de urma conturilor lui Ceausescu si ale Securitatii. Expertii de la „Peat Marwick Thorne"s-au oprit la usa Parchetului General, care nu le-a dat documentele solicitate. Mai multe comisii, de la parlamentare pana la una a Parchetului, au reluat ulterior munca, insa fara niciun rezultat.

„Am gasit numai taieturi din ziare", spune senatorul Cutas despre raportul comisiei parlamentare din 1992. Intervievat cincisprezece ani mai tarziu, intr-un birou din „ctitoria" lui Ceausescu, Casa Poporului, Cutas da din umeri: „Trebuie sa cautam si la Arhivele Nationale, dar e mult de munca, pentru ca trebuie sa stii ce sa cauti. Cred ca trebuie sa angajam un expert".

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1