miercuri, 27 februarie 2008

SEFII TOXICI - un articol de Dana Negoita in Cariera ,Partea I

Sefii toxici

Publicat pe 27 Februarie 2008


In relatiile noastre cu cei dragi suntem naturale si ne comportam asa cum suntem in realitate. Ne cunosc, ii cunostem, ne putem exprima propriile pareri ori de cate ori simtim nevoia. Nu acelasi lucru se intampla si in jobul pe care il avem. Ne cenzuram uneori din diferite motive, unele opinii raman la stadiul de ganduri si nu reusim sa relationam cu cei din jur. Apar conflictele la locul de munca. Si nu pentru ca nu esti suficient de buna in ceea ce faci sau nu te straduiesti suficient, ci pentru ca seful tau nu este pur si simplu multumit de tine. Te-ai intrebat de ce locul de munca a inceput sa-ti para un calvar pe care esti nevoita sa-l traiesti zi de zi? Ai avut vreodata de a face cu un sef toxic? Stii care e comportamentul tipic al unui astfel de sef?

Portretul general al unui sef toxic

Daca nu esti niciodata apreciata, motivata, in permanenta iti sunt adresate jigniri si tipete fara ca tu sa le fi provocat, daca te intimideaza sau te trateaza cu superioritate, daca te impiedica de la a-ti duce la bun sfarsit sarcinile, daca esti nevoita sa stai de foarte multe ori peste program, daca este omniprezent pentru a-ti supraveghea activitatile, atunci ai de-a face cu un sef toxic. Si nu doar cateva ore... ci mimin 40 de ore pe saptamana si multe luni pe an.

Trasaturile sefului toxic

Exista persoane carora le place jobul pe care il au si cu toate acestea s-au vazut nevoite sa-si dea demisia. De ce? Pentru ca unii sefi nu renunta la ideea de a le face viata mizerabila angajatilor. Iar in momentul in care sunt supuse unor presiuni continue din partea sefului, renunta la job. Daca ti-ai propus anumite obiecte profesionale la care nu vrei sa renunti din cauza unui manager nesuferit, abordeaza problema dintr-o alta perspectiva. Nu renunta! Invata sa-i cunosti personalitatea foarte bine si anticipeaza-i miscarile. Il poti ataca cu propriile arme, intr-o maniera foarte diplomata. Asa cum nu exista oameni perfecti, nu exista nici sefi perfecti. Exista insa mai multe tipuri de sefi toxici pe care ii poti recunoste dupa comportamentul pe care il au:

Seful exigent este tipul de sef care nu ezita sa dea deadlineuri peste deadlineuri (unele chiar imposibil de realizat in timp util), refuza zilele libere la care ai dreptul, isi concentreaza atentia asupra rezultatelor in detrimentul angajatilor, nu da niciodata dreptate angajatului, nu ofera laude chiar daca acestea sunt meritate, are o atitudine atotstiutoare si intimidanta, isi asuma meritele si rezultatele angajatului, isi doreste un angajat docil si maleabil, nu incurajeaza ingenuitatea si originaliatea, are anumite stereotipuri din care nu poate sa iasa, nu accepta vociferari si puncte de vedere diferite de ale sale, este orientat pe critici si transmite energiile negative si asupra angajatilor.

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1