luni, 21 aprilie 2008

Monica LOVINESCU a trecut in nefiinta...

Am ascultat-o la Europa LIBERA intre 1967 si 1989 in emisiunea ei TEZE SI ANTITEZE LA PARIS ,de la ea am invatat ca exista libertate de expresie si literatura libera...

Doamna Monica LOVINESCU nu mai este,s-a dus dupa Virgil asa cum se duc batranii unii dupa altii...

Andrei BADIN ii aduce un ultim omagiu in blogul sau :

"In memoriam: Monica Lovinescu

Posted: 21 Apr 2008 04:29 AM CDT


A influenţat de la Paris viaţa politică şi culturală a României. A murit la Paris la 85 de ani. Numele ei Monica Lovinescu Emisiunile ei de la Radiodifuziunea franceză şi mai apoi de la Radio Europa Liberă erau celebre în România. Teze şi antiteze la Paris realizată împreună cu Alain Paruit a devenit simbolul unei intelectualităţi care era prizoniera regimului comunist. Securitatea a încercat să o asasineze în câteva rânduri. Nu a reuşit. A murit una din ultimele voci ale emigraţiei anticomuniste.
Fiica cunoscutului critic literar Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu s-a născut în 1923 la Bucureşti. Instaurarea comunismului în România o găseşte la Paris ca bursieră a statului francez. Imediat cere azil politic. Mama ei, Ecaterina Lovinescu, rămâne la Bucureşti. Este imediat arestată. Bătrâna de 70 de ani ajunge la Jilava unde moare câţiva ani mai târziu iar trupul înmormântat într-o groapă comună.
Din anul 1951, Monica Lovinescu colaborează la emisiunile Radiodifuziunii franceze iar din anii 60 devine una din vocile cele mai cunoscute ale Europei Libere alături de soţul său, Virgil Ierunca. Realizatoare de emisiuni culturale, Monica Lovinescu devine însă şi o voce politică. Emisiunile sale, Teze şi antiteze la Paris, dar şi Actualitatea Cultural Românească, devin emisiuni simbol ale postului de radio atât de drag românilor. Se implică activ în susţinerea scriitorilor români supuşi cenzurii. Unul din aceste cazuri a fost cel al scriitorului Paul Goma, arestat în 1977 de către Securitate fiindcă a iniţiat o organizaţie pentru drepturile omului. În martie 1977 este atacată pe stradă la Paris de doi cetăţeni de origine africană. Erau doi killeri antrenaţi de Securitate la Tripoli. Au bătut-o până au lăsat-o fără suflare pe o stradă de lângă biroul Europei Libere din Paris. Mai apoi, a fost în mai multe rânduri tinţa Securităţii.Înainte de a muri şi a donat casa din Paris statului român."

FIE-I TARANA USOARA !

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1