marți, 25 august 2009

Google Reader (1000+) DAMASUTRA UDREA

Ion Diaconescu la 92 de ani,azi.La multi ani!

via Palatul Şuţu by sutu on 8/25/09

Ion Diaconescu împlineşte azi 92 de ani. Pentru mulţi dintre voi, numele poate că nu spune nimic. Nu, nu este rudă cu ăla de la OTV şi nu are decît vagi legături de sînge cu actualul ministru de externe. Ion Diaconescu este unul dintre ultimii politicieni în viaţă care au apucat să facă politică înainte de al doilea război mondial. S-a înscris în PNŢ în 1936, iar între 1944 şi 1947 a făcut parte din conducerea organizaţiei de tineret a ţărăniştilor. La 30 de ani, însă, avea să intre în puşcărie pentru că nu era comunist şi nici n-a vrut să devină. A stat 17 ani în cele mai cumplite temniţe. L-am auzit de multe ori povestind despre anii în care cele mai luminate minţi ale României aveau să cunoască tortura, frigul, foametea şi izolarea. Povestea adesea cu umor – o lecţie a supravieţuirii.

Imaginaţi-vă, ca să înţelegeţi despre cine vă vorbesc astăzi, că nu mai aveţi telefon, televizor sau radio şi că nu mai puteţi comunica nici pe bloguri, messenger sau twitter. Şi că sunteţi închişi într-o cameră fără geamuri, fără pat. Şi că nu aveţi nici o idee despre cîţi ani va dura coşmarul ăsta. Ce faceţi? Greu, nu? Hai să vă spun ce au făcut în condiţiile astea, în temniţa de la Râmnicu Sărat, Ion Diaconescu şi ceilalţi lideri ţărănişti, între care Ion Mihalache (care a şi murit acolo, pe 6 martie 1963): au învăţat să comunice în limbajul morse. Iniţial prin bătăi în perete şi ulterior, cînd n-au mai fost lăsaţi, prin tuşit. Da, aţi citit bine, tusea morse.

35 de ani mai tîrziu, Ion Diaconescu avea să fie ales în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Eram la Parlament cînd a venit acolo, ca să-i strîngă mîna, premierul Tony Blair. Nu pot să uita scena în care premierul britanic i-a lăsat deoparte pe toţi politicienii din jur, între care Radu Vasile, Petre Roman şi alţii, şi s-a îndreptat spre Diaconescu în faţa căruia a făcut o plecăciune.

Astăzi, Ion Diaconescu împlineşte 92 de ani. Partidul său a ieşit de nouă ani din Parlament, iar actualul preşedinte al PNŢCD n-a fost de acord cu aniversarea liderului ţărănist la sediul central, de teamă că prietenii lui Diaconescu îl vor lăsa fără scaunul de preşedinte.

Un reportaj de la aniversarea lui Diaconescu, care va avea totuşi loc în sediul filialei sectorului 3, citiţi în Cotidianul de mîine.



Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1