marți, 20 octombrie 2009

SCRISOAREA CATRE ROMANI a ziaristei franceze Marion GUYONVARCH - colaboratoare a revistei L'EXPRESS cauta persoane pentru interviuri depre SECURITATE

Marion Guyonvarch, ziarista franceza, stabilita in Romania, colaboratoare a revistei L'Express, cauta persoane dispuse sa-i acorde interviuri si sa povesteasca despre cum au descoperit, dupa 1989, ca au fost urmarite de Securitate chiar prin intermediul rudelor lor. O colega a doamnei Guyonvarch i se va alatura in saptaminile ce urmeaza. Interviurile se vor desfasura in luna noiembrie.

Marion Guyonvarch vorbeste curent limba romana, iar textul de mai jos ii apartine:


Stimate doamne si domni,

Ma numesc Marion Guyonvarch, sunt ziarista franceza, stabilita in Romania, si colaborez cu revista L'Express, in Franta. Cu o colega de a mea care lucreaza la L’Express in Franta, vrem sa facem un articol despre Securitate si implicatia ei in viata familiala. Acest articol va fi publicat in Franta. Colega mea a prevazut sa vina in cursul lunii noiembrie.

Am vrea sa vorbim cu oameni care au descoperit, citînd dosarul lor la CNSAS, ca unul dintre informatorii care i-au turnat la Securitate, era, de fapt, o ruda de-a lor.

Stiu ca e o situatia dureroasa, despre care nu se vorbeste usor.

Dar in acelas timp, poate ca, printre cei care au trait o asemena experienta, sunt oameni care vor sa povesteasca, sa spuna ce s-a intamplat.

Sa stiti ca nu vrem sa facem un articol « senzationalist », nu vrem sa scriem un articol fara nuante care acuza oameni care au colaborat sau care sa fie nerespectuos si prea „invaziv”. Nu. N-am ales cadrul familial pentru ca e mai „tare”. Nu. Vrem sa vorbim despre povestille « familiale » pentru ca asa putem sa dovedim si mai bine cat de dezvoltat, de pervers si de raspandit era sistemul Securitatii, care a folosit santaj, frica si presiune asupra oamenilor pentru a infiinta un sistem de supravieghere incredibil. Chiar in cadrul familial, chiar acasa unde, de obicei, oamenii sunt « protejati ».

Prin prisma familiei, care e celula de baza a societatii, putem sa vorbim despre prezenta Securitatii peste tot, despre cum a reusit aceasta institutie sa se infiltreze peste tot, la fiecare nivel a vietii, chiar la cel mai privat.

Repet, nu vrem sa facem un articol scandalos. Nu vrem sa „denuntam” informatori sau ceva de genul asta. Nu. Daca oamenii prefera sa pastreze anonimitatea, daca vor sa schimbam numele oamenilor implicatei nu e nici o problema. Suntem doar interesate de povestile lor. Vrem sa vorbim cu persoane care au fost victime ale acestui sistem, ca sa intelegem cum functiona Securitatea, cum ofiterii au reusit sa convinga pe oameni sa « tradeze » familia lor. Sa vorbim despre reactiile victimelor cand au aflat ca cineva din anturaj era un informator.

Repet, inteleg ca e delicat si dificil dar e un subiect interesant si important de abordat, intr-un mod respectuos. Ar fi o ocazia sa afle lumea de realitatea vietii in timpul comunismului, de metodele securitatii care au stricat vieti, relatii intre oameni, de dificultatile pe care le-au avut pentru a afla adevarul dupa 1989. Si repet, intr-un mod respectuos, si pastrand anonimitatea, daca asa vor oamenii.

Daca sunteti interesati sa ne povestiti „cazul” vostru, va rog sa ma contactati prin mail sau prin telefon: marion.guyonvarch@gmail.com si 0756063919

Toate cele bune,

Marion Guyonvarch

Revista L’Express

0756063919

marion.guyonvarch@gmail.com


SCRISOARE PUBLICATA CU ACORDUL DOAMNEI Marion GUYONBACH

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1