luni, 24 mai 2010

Dan SELARU : Statul ca agent economic trebuie sa aiba excedent bugetar !

Statul ca agent economic: "Văd prea des replica 'Privaţii produc, bugetarii consumă.', după care urmează un val de înjurături la adresa bugetarilor.

Problema se poate rezolva, să privatizăm sistemul medical, educaţia, să trimitem Poliţia la nivel local sau s-o desfiinţăm de tot, să ne luăm toţi puşti şi să desfiinţăm armata, să ieşim din NATO şi să devenim ţară neutră. Justiţia să crească taxele de timbru ca să devină rentabilă. Şi gata.

Nu-i atât de greu. Să privatizăm tot, de la Nuclearelectrica la sediul Primăriei din Cochirleni, nici măcar n-avem nevoie de Primărie.

Nu prin răfuieli populare, tipice de altfel în ultimii ani, se rezolvă problema într-o lume normală, ci prin lege.

Sunt lucruri care se pot privatiza, sunt lucruri care nu se pot privatiza. Statul există de prea multă vreme ca să propunem soluţii libertariene într-o ţară profund socialistă. Ca mentalitate.

Statul este cel mai mare agent economic, asta indiferent dacă place sau nu. Şi dacă privim Statul din acest punct de vedere vedem că Statul nu are o conducere economică raţională, în timp ce orice firmă privată are ca scop maximizarea profitului Statul nu are niciodată acest scop.

Anul trecut au fost impozitaţi indiferent de profit, prin impozitul forfetar, toţi, inclusiv cei care aveau pierderi. Statul a avut un deficit de 7 procente din PIB, de 20 de procente din venituri. E iraţional să-i înjuri pe privaţii fără profit şi să spui că nu faci altceva decât 'să cureţi sistemul' şi tu să consumi cu 20 de procente mai mult decât produci.

Anul trecut bonusurile şi pierderile firmelor de Stat au fost de 1 miliard de Euro. Deşi au fost pierderi s-au dat bonusuri. Absurd.

O să-mi spuneţi că nu trebuie să privesc Statul aşa. Ok, numai că din această cauză, a privirii Statului ca altceva decât un agent economic, suntem în situaţia în care suntem.

Pentru a evita repetarea situaţiei trebuie să privim Statul ca agent economic şi să impunem ca scop excedentul bugetar.

Poţi să iei orice măsuri, să dai afară bugetari, să privatizezi, să dai pomeni electorale, treaba ta de guvernant, dar dacă ai deficit bugetar intri la puşcărie. Tot Guvernul. Să fii de stânga, de dreapta, ce ideologie vrei. Dar să ai excedent.

Ce ziceţi? Câţi se mai înghesuie la guvernare? Aşa că să nu ne mai înjurăm între noi şi să cerem responsabilitate.
"

Mihai Ghimpu spune că va semna decretul de dizolvare a Parlamentului, însă doar după prezentarea rezultatelor Comisiei pentru studierea regimului comunist

Mihai Ghimpu spune că va semna decretul de dizolvare a Parlamentului, însă doar după prezentarea rezultatelor Comisiei pentru studierea regimului comunist: "„Voi semna decretul de dizolvare a
Parlamentului doar după prezentarea rezultatelor Comisiei pentru
studierea regimului comunist”. Declarația fost făcută de președintele
interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a mai specificat...



Pentru articolul complet, va rugam sa vizitați blogul http://www.Tribuna-Basarabiei.ro





"

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1