marți, 19 aprilie 2011

AGENTURA GERULA zisse :Băsescu se reinventează – Locomotiva Băsescu accelerează în drum spre depou

Băsescu se reinventează – Locomotiva Băsescu accelerează în drum spre depou: "



Traian Băsescu şi-a scos din nou jocul politic « la rupere ». Când toată lumea se îndeletniceşte cu pregătirile pentru sărbătoarea pascală, Traian Băsescu iese la rampă lovind în stânga şi în dreapta : în stânga, anunţând mutarea în cascada, adică trimiterea la Parlament a proiectului viitoarei Constituţii; în dreapta, lovindu-l năprasnic pe Blaga, numindu-l « caporal » şi trântindu-i în faţă că nu vrea să fie partener cu el, ci cu Emil Boc.

Traian Băsescu reuşeşte astfel să arunce în aer masa la care se joacă un poker politic pe mize mici, atât în alianţa USL unde se ciondănesc baroneţii locali cu pretenţii prea mari şi se măsluiesc sondaje pentru 2012, cât şi în PDL unde Blaga declară deschis că Emil Boc trebuie neapărat înlocuit de la preşedinţia partidului (aceasta fiind adevărata « reformă » în PDL, după Blaga) şi că el, fostul secretar general va fi un partener « vertical » faţă de Băsescu.

Nu este în stilul lui Traian Băsescu să îşi anunţe înainte mutările, însă de data aceasta a făcut-o. Nu că nu era de aşteptat să redeschidă (în sfârşit !) frontul politic al modificării Constituţiei, însă modalitatea în care a făcut-o arată ca Băsescu şi-a reintrat în mână, după ce timp de aproape un an jumătate a fost alături de Guvern în gestionarea luptei cu criza, erodându-şi enorm popularitatea.

Faptul ca Băsescu a anunţat că e gata proiectul noii Constituţii şi că va fi trimis în Parlament nu are legătura atât cu procedura complicată ce va trebui urmată şi care are ceva şanse să se finalizeze cu o obstrucţie parlamentară, ci cu lupta din PDL între Boc şi Blaga.

Mutând pe terenul Constituţiei şi, în acelaşi timp lovindu-l dur pe Blaga, Traian Băsescu transmite întregului PDL că jocul politic încă îl are pe el ca arbitru şi că alegerile din 2012 nu vor fi marcate de tema economica, ci de problema Constituţiei şi a referendumului din 2009 care va trebui aplicat. Pentru pedelistii disperaţi că partidul s-a erodat până la un nivel ameţitor şi că încă nu se văd rezultatele reformelor dure adoptate doar graţie eroismului de kamikaze al lui Emil Boc, orice acţiune capabilă de a muta discuţia din terenul economic în cel politic e ca o mană cerească. Nu cred că exista mulţi pedelisti care să spere că până în 2012 economia îşi va reveni atât de mult încât oamenii sa resimtă acest lucru la nivelul finanţelor personale şi sa voteze în consecinţă. Optimismul lui Emil Boc e înduioşător, însă perdant la nivel electoral. Timpul economiei nu are răbdare cu PDL-ul care, sa recunoaştem, a scrâşnit din dinţi si a mârâit de prea multe ori (prin chiar Vasile Blaga) că nu mai trebuie întinsă aţa măsurilor de austeritate.

Or, Traian Băsescu transmite PDL-ului nu numai că îl sprijină pe Emil Boc şi că nu îl vrea pe « caporalul » Blaga preşedinte al partidului, ci şi că este capabil sa fie în 2012 o locomotiva care, departe de a se retrage la depou, accelerează tocmai când părea că urmează să intre pe linie moartă.

Forţa de impact a unei teme precum revizuirea Constituţiei, cuplată cu o revenire cât de cât vizibilă a economiei este, după pararea mea, capabilă sa asigure revenirea PDL-ului în lupta electorala în 2012. Or, PDL-ul nu se va bucura de tracţiunea locomotivei Băsescu decât dacă Boc rămâne preşedintele partidului.

Boc reales preşedinte contra sprijinului total, odată lansată tema revizuirii Constituţiei. E oferta făcută de Basescu pe care pedelistii nu o pot refuza, în orizontului alegerilor din 2012, mai ales că Băsescu, care nu mai are nimic de pierdut, promite că va merge până la capăt pentru a forţa revizuirea Constituţiei.

Iar pentru cine este sceptic cu privire la reuşita revizuirii Constituţiei, există oferte de nerefuzat chiar şi pentru Opoziţie, despre care vom discuta după citirea proiectului care va fi trimis Parlamentului.

SURSA



Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1