duminică, 19 august 2012

Monica Macovei: ”Precizari legale pentru ministrii Dusa si Stroe si pentru toate persoanele implicate zilele acestea in “actualizarea” listelor electorale pe baza carora s-a desfasurat referendumul”

Monica Macovei: ”Precizari legale pentru ministrii Dusa si Stroe si pentru toate persoanele implicate zilele acestea in “actualizarea” listelor electorale pe baza carora s-a desfasurat referendumul”:
Pe 14 august, Curtea Constitutionala “a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012) … Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, “listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv”. Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte.” (Comunicatul Curtii, aici)
Prin urmare:
1. Actualizarea listelor trebuie facuta numai in localitatile in care aceasta nu a fost operata pana pe data de 10 iulie.  Doar autoritatile locale care nu au actualizat si nu au transmis liste actualizate anterior referendumului trebuie acum sa faca actualizarea.  Si, evident, actualizarea se face numai pe baza de acte.
Orice schimbare a listelor electorale de catre autoritatile care deja au transmis la MAI actualizari pana pe 10 iulie este ilegala, constituie infractiune si este contrara hotararii Curtii Constitutionale din 14 august. Acum, autoritatile locale care au transmis pina pe 10 iulie listele actualizate au doar doua posibilitati:  (a) sa transmita exact aceleasi liste, sau (b) sa nu transmita nimic, pentru ca au facut-o deja.
Singura actualizare permisa de lege (legea 370/2004) ulterior datei de 10 iulie este adaugarea pe listele electorale a celor care au implinit 18 ani pina in ziua referendumului inclusiv, indiferent daca se aflau in tara sau in strainatate.
Fac aceasta precizare legala pentru ca din declaratiile domnului Stroe inteleg ca la cererea domniei sale,  un numar masiv de autoritati locale “actualizeaza”, adica modifica listele electorale, inclusiv acele autoritati locale care deja actualizasera listele pina pe 10 iulie asa cum cerea legea.  Repet, o astfel de activitate este ilegala si contrara cerintei Curtii Constitutionale.
Tocmai de aceea Curtea Constitutionala a cerut actualizarea listelor electorale numai acolo unde nu au fost actualizate pana la 10 iulie, pentru a nu schimba retroactiv datele pe baza carora s-a desfasurat referendumul si pentru a respecta Constitutia.


2. Toti romanii cu drept de vot, indiferent unde se afla acestia, in tara sau in strainatate, fac parte din listele electorale si sunt luati in calcul la stabilirea cvorumului, conform legii 370/2004 invocate de Curtea ConstitutionalaOrice incercare de a scoate de pe listele electorale romani care traiesc in strainatate, indiferent daca au sau nu domiciliul stabil in afara Romaniei, reprezinta o ilegalitate, constituie infractiune si este contrara hotararii Curtii Constitutionale.

Filed under: Politicăraie, Partide, Politicieni Tagged: Curtea Constituţională, Liste electorale, Monica Macovei

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1