Ion Diaconescu împlineşte azi 92 de ani. Pentru mulţi dintre voi, numele poate că nu spune nimic. Nu, nu este rudă cu ăla de la OTV şi nu are decît vagi legături de sînge cu actualul ministru de externe. Ion Diaconescu este unul dintre ultimii politicieni în viaţă care au apucat să facă politică înainte de al doilea război mondial. S-a înscris în PNŢ în 1936, iar între 1944 şi 1947 a făcut parte din conducerea organizaţiei de tineret a ţărăniştilor. La 30 de ani, însă, avea să intre în puşcărie pentru că nu era comunist şi nici n-a vrut să devină. A stat 17 ani în cele mai cumplite temniţe. L-am auzit de multe ori povestind despre anii în care cele mai luminate minţi ale României aveau să cunoască tortura, frigul, foametea şi izolarea. Povestea adesea cu umor – o lecţie a supravieţuirii.
Imaginaţi-vă, ca să înţelegeţi despre cine vă vorbesc astăzi, că nu mai aveţi telefon, televizor sau radio şi că nu mai puteţi comunica nici pe bloguri, messenger sau twitter. Şi că sunteţi închişi într-o cameră fără geamuri, fără pat. Şi că nu aveţi nici o idee despre cîţi ani va dura coşmarul ăsta. Ce faceţi? Greu, nu? Hai să vă spun ce au făcut în condiţiile astea, în temniţa de la Râmnicu Sărat, Ion Diaconescu şi ceilalţi lideri ţărănişti, între care Ion Mihalache (care a şi murit acolo, pe 6 martie 1963): au învăţat să comunice în limbajul morse. Iniţial prin bătăi în perete şi ulterior, cînd n-au mai fost lăsaţi, prin tuşit. Da, aţi citit bine, tusea morse.
35 de ani mai tîrziu, Ion Diaconescu avea să fie ales în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Eram la Parlament cînd a venit acolo, ca să-i strîngă mîna, premierul Tony Blair. Nu pot să uita scena în care premierul britanic i-a lăsat deoparte pe toţi politicienii din jur, între care Radu Vasile, Petre Roman şi alţii, şi s-a îndreptat spre Diaconescu în faţa căruia a făcut o plecăciune.
Astăzi, Ion Diaconescu împlineşte 92 de ani. Partidul său a ieşit de nouă ani din Parlament, iar actualul preşedinte al PNŢCD n-a fost de acord cu aniversarea liderului ţărănist la sediul central, de teamă că prietenii lui Diaconescu îl vor lăsa fără scaunul de preşedinte.
Un reportaj de la aniversarea lui Diaconescu, care va avea totuşi loc în sediul filialei sectorului 3, citiţi în Cotidianul de mîine.
Parodia de presedinte al PNTcd care este acum PETRE MARIAN MILUT a facut un gest pe care doar un samsar de case il face in ziua de azi.
RăspundețiȘtergereA ocupat orin tot felul de tertipuri o casa si dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta i-a dat afara p elocatari cind de fapt el s-a angajat sa le ofere conditii mai bune de locuit.
RUSINE
Totusi... ar trebui sa se stabileasca clar! Cine n-a dorit ca aniversarea sa aiba loc la sediul adevarat al PNTcd (cel din b-dul Carol I nr. 24): sarbatoritul, domnul Ion Diaconescu sau presedintele in functie, domnul Marian Petre Milut??!
RăspundețiȘtergereIoan Furtuna / Galati
Am reluat articolul din COTIDIANUL din respect pentru printre putinii domni care mai sunt in Romania.I-am pierdut pe toti aceia care puteau sa faca tara mai buna,mai respectata,mai prospera.Modestia Domnului Ion DIACONESCU este mai presus de ceea ce se intampla acum in politica damboviteana! Senectutea i-a dat intelepciunea sa stea departe de valurile murdare ale politicii actuale deturnate spre furt,incompetenta,sarlatanie,tradare,inconsistenta,fanfaronism si de ce nu criptocomunism mascat sau nemascat ajuns pana in fotoliile din parlamentul european.Punct!
RăspundețiȘtergereIon Diaconescu este o personalitate a vietii romanesti contemporane. Viata sa este aidoma unui roman - de la detinut politic prigonit la cel de-al treilea om in Stat deoarece a fost Presedintele Camerei Deputatilor.
RăspundețiȘtergerePe Ion Diaconescu trebuie sa-l privim precum un martor al istoriei - cea comunista - si ca un om politic al perioadei de dupa 1989.
O singura cerinta, necesara si neaparat obligatorie: sa fim cinstiti, fara ranchiuni...