luni, 30 ianuarie 2012

”Trofeul calității” – doi ani cu executare. Bravo Bombonel, mulți înaine!

”Trofeul calității” – doi ani cu executare. Bravo Bombonel, mulți înaine!:

Se spune că în presa română lucrurile negative sunt mult mai puternic reflectate decât cele pozitive. Sunt de acord cu asta.


Pe acest principiu puteam vedea c acum vreo lună, când Bombonel era achitat în cazul ”Mătușa Tamara” era ccea mai știre dintre știri, toată lumea vorbea pe la televiziuni doar despre asta. Atunci, fostul premier Adrian Năstase a fost achitat, luna trecută, în dosarul în care era acuzat de dare de mită. DNA îl acuza pe Năstase că l-ar fi numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor pe Ioan Melinescu. În schimb, Melinescu s-ar fi angajat să facă pierdut un dosar în care soţia fostului premier ar fi avut un cont suspect cu 400.000 de dolari. Judecătorii au constatat însă că în acest caz nu esti elementele constitutive ale infracţiunii.


Știre negativă…


Când apare o știre pozitivă toată lumea tace precum dânsul în păpușoi.


Știrea e că același Bombonel a fost condamnat la doi ani de închisoare, atenție, CU EXECUTARE, pentru corupție în dosarul ”Trofeul Calității”, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi în dosarul „Trofeul Calităţii”, în care este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.


Nastase e condamnat la plata în solidar cu alţi inculpaţi la plata unor despăgubiri civile (cam trei milioane de lei), către Inspectoratul de Stat in Construcţii, lui Năstase i-a fost interzisă pentru o perioadă de doi ani și exercitarea mai multor drepturi.


Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), în același dosar, a primit o condamnare la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămâne definitivă, şapte ani de detenţie.


Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani.


Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana şi Bogdan Popovici şi Cristian Mihail Vasile au fost obligaţi, de către instanţa supremă, la plata în solidar cu societăţile Arond SRL şi Eurografica SRL, a peste trei miliarde de lei vechi despăgubiri către ISC.

Jianu, Gasparovici, soţii Popovici şi Vasile au fost obligaţi de judecători la plata a alţi peste trei miliarde de lei către ISC.


Totodată, instanţa a decis confiscarea sumei de 38.217,220 Ron de la Adrian Năstase, bani presupus obţinuţi prin fapta penală comisă.


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că sechestrele puse de procurori pe 24 octombrie 2009 trebuie menținute. E vorba de sechestrele sechestrele pe un apartament din Bacău al Irinei Jianu, un altul din Brăila al lui Gasparovici şi pe două apartamente din Bucureşti ale lui Vasile şi soţilor Popovici. În final, instanţa a dispus ca Jianu, împreună cu Gasparovici, să achite câte 1.467 de lei, ceea ce reprezintă un rest de onorariu expertului contabil din caz.


Adrian Năstase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici şi Cristian Mihail Vasile vor trebui să plătească și câte 50.000 de lei, iar soții Popovici vor avea de plătit 50.800 de lei cheltuieli de judecată către stat. Judecatoarea Cristina Rotaru a avut o opinie separată, în care a susţinut achitarea lui Adrian Năstase. Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ. Completul de judecată din acest dosar este format din magistraţii Ionut Matei, Cristina Rotaru si Ioana Bogdan.


Judecătorul Ionuţ Matei este unul dintre magistraţii „supremi” care a soluţionat mai multe dosare catalogate de mare corupţie. El a decis achitarea lui Paul Păcuraru (fond), condamnarea fostului deputat PSD, Mihai Sireţeanu (recurs), condamnarea deputatului PDL Cosmin- Mihai Popescu (fond), condamnarea (fond) a fostului ministru PNŢCD Ioan –Avram Mureşan şi a deputatului PDL Eugen Bădălan (fond).


Cristina Rotaru este magistratul care a decis (fond) achitarea lui Paul Păcuraru, condamnarea (recurs) Dan- Ilie Morega, condamnarea (fond) a fostului ministru PNŢCD Ioan –Avram Mureşan şi a deputatului PDL Eugen Bădălan (fond). Cristina Rotaru s-a pronunţat, în octombrie 2010, pe când lucra la Curtea de Apel Bucureşti pentru menţinerea în arest a lui Sorin Ovidiu Vîntu, acuzat de favorizarea „ţeparului” FNI, Nicolae Popa.


Ioana Bogdan a decis achitarea (recurs) a lui Paul Păcuraru, condamnarea (recurs) lui Dan-Ilie-Morega, şi condamnarea (fond) lui Eugen Bădălan. Ioana Bogdan a promovat la Curtea Supremă de Justiţie, după ce a lucrat consilier la Direcţia Naţională Anticorupţie.


Năstase se apăra spunând că acuzația nu e doar absurd, dar și lipsită de orice suport probator, iar ca argument publică pe bogul său ceea ce a numit ”Note scrise în Trofeul Calității”


Preşedintele PSD, Victor Ponta, se declară “dezamăgit” de verdictul de condamnare a fostului premier Adrian Năstase în procesul “Trofeul calităţii” şi este convins că acesta va face recurs şi “îşi va putea demonstra nevinovăţia”, potrivit Mediafax.


“Personal, sunt dezamăgit de acest verdict. Cunosc dosarul şi ştiu cât de multe presiuni politice s-au făcut în construcţia sa. Sunt însă convins că domnul Năstase va face recurs, şi cu acest prilej îşi va putea demonstra nevinovăţia. Până la un verdict definitiv, nu vreau să comentez mai mult. Şi cred că nu este cazul ca noi, politicienii, să comentam prea mult un verdict înainte ca el să fie definitiv”, precizează Victor Ponta.


Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, că este dezamăgit şi afectat de condamnarea lui Adrian Năstase şi speră ca acesta să îşi dovedească nevinovăţia, potrivit Mediafax.


Dragnea a afirmat că este foarte “afectat şi dezamăgit” de verdictul ICCJ în procesul “Trofeul calităţii”.


“Nu este vorba de PSD, Adrian Năstase rămâne la fel în partid. Eu sunt foarte afectat, foarte dezamăgit şi sper din tot sufletul la recurs să îşi dovedească nevinovăţia. Am fost convins că va fi achitat. Adrian Năstase rămâne acelaşi lider politic”, a spus secretarul general al PSD.


Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul “Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.


DNA spune că, „în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, fost inspector general al ISC, “a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii». În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase”.

Taxele de participare la simpozion – peste 1,6 milioane de euro – ar fi ajuns, susţin procurorii anticorupţie, la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii ar fi ajuns la o firma care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a liderului social-democrat.

Irina Jianu, inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost organizatoarea simpozionului. Taxele de participare au fost de aproximativ 125 de euro pentru persoanele fizice, şi de aproape 400 de euro pentru persoanele juridice. Una peste alta, s-a adunat suma de 67,4 miliarde de lei vechi.

Procurorii spun că, în urma ”exercitării de către Adrian Năstase a influenţei si autorităţii decurgând din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat asupra unor persoane, fie membri PSD cu funcţii importante în cadrul unor instituţii publice (Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, Agenţia Naţională Sanitar Veterinară, Compania Naţională a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare), fie lideri de partid locali, primari şi presedinţi de consilii judeţene, aceştia au impus achitarea unor importante sume de bani sub formă de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea instituţiilor respective”.

Banii strânşi din taxe, ar fi trebuit, potrivit legii, să devină venituri la bugetul ISC care era instituţie publică.


La fel ca oricare din curvele care infectează spațiul politic românesc, Adrian Năstase se consideră curat ca un lebădoi din cei haliți de conaționalii noștrii cu aspect ruginit, și că totul nu e decât ”o încercare de a mă ţine în afara vieţii politice”.


Iată mai jos doar câteva declarații ale lui:


- Practic, după primul dosar în care s-a pronunţat achitarea, presiunile judecătorilor de la Înalta Curte au fost imenese din partea celor care au orchestrat procesul


- Gândiţi-vă că Daniel Morar este în campanie electorală. Dacă s-ar fi dat achitare în aceasta fază, probabil că ar fi avut anumite probleme. Bătălia a fost clară între DNA şi judecătorii de la ICCJ


- Eu îl iau ca o pe o confirmare a acţiunii politice, într-un dosar în care nu există nicio probă împotriva mea


- Deocamdată voi formula un recurs şi sper ca judecătorii să fie sub o presiune mai mică


- La recurs lucrurile vor fi schimbate pentru că este incredibil să nu se ţină seama de expertiza decisă chiar de către judecători care spunea că nu există prejudiciu


- Este vorba de o încercare de a mă ţine în afara vieţii politice. Ăsta este de fapt sensul acestor procese care nu au avut niciun fel de justificare, unde nu există niciun fel de probe împotriva mea


- Acesta a fost obiectivul lui Băsescu din 2005, pentru că sunt un adversar incomod


- Sentinţa are o dimensiune politică fiind legată de campania electorală din 2004, când eu discutam aderarea la NATO. Acum preşedintele Băsescu este la Bruxelles vorbind despre relaţiile noastre în interiorul Alianţei, iar eu trebuie să mă bat cu procurorii săi. Într-un asemenea moment, adversarii politici sunt consideraţi extrem de periculoşi, aşa cum am fost considerat de către Traian Băsescu şi oamenii săi


- Au fost 970 de martori în proces, 60 dintre ei au fost iniţial învinuiţi în proces şi au fost scoşi de sub acuzare numai în momentul în care dosarul a fost trimis în instanţă


- (Întrebat fiind dacă va trebui să execute pedeapsa – n.r.) Am trecut prin foarte multe în viaţă, după şapte, opt ani de bătălie cu un sistem condus de Băsescu, nu mă mai tem de nimic. Încă mai sper că există un spirit de justiţie şi se va face dreptate.


În închere nu am cum să nu îmi amintesc de moștenitorul său politic, Victor Ponta, fost student al lui Năstase. Este destul ca cineva să-l audă vorbind și să vadă în spate, cu ochii minții, magistrul său.


Bravo PSD… bravo. Ai niște conducători care sunt exact ceea ce trebuie ca să se poată menține imaginea de patid putred, mâncat de corupție care în ultimele două decenii a blocat sistematic transformarea României în țară civilizată europeană. Bravo …



Ce se va alege din povestea aceasta până la urmă? Nimic, avocații își vor face treaba, se vor ivi inerentele erori și Bombonel va fi iar curat și uscat.


Până una alta, având în vedere că în acest moment se vorbește de doi ani cu executare, nu pot decât să-i urez lui Bombo mulți înainte și pentru orice eventualitare să își cumpere un săpun cât mai fin pentru a fi cât mai ușor de scăpat la duș…


Unii spun că și oarece unt ar fi bun … dar nu pentru scăpat.


Like this:

Be the first to like this post.

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1