miercuri, 16 martie 2011

Radu Moraru a făcut show la CNA: Nu mă mai certaţi domnule Mititelu, că nu suntem la grădiniţă

Radu Moraru a făcut show la CNA: Nu mă mai certaţi domnule Mititelu, că nu suntem la grădiniţă: "

La doar două săptămâni după ce 10 TV a încasat prima amendă de la înfiinţare, astăzi cazul Dan Radu Ruşanu i-a adus-o pe cea de-a doua.

Postul deţinut de RCS&RDS a primit o amendă de 5.000 de lei pentru lezarea imaginii lui Ruşanu şi pentru limbajul injurios folosit de Moraru în emisiunea Naşul, din 1 şi 2 martie.

Radu Moraru a fost prezent astăzi în faţa Consiliului pentru a-şi susţine cauza. Totul s-a lăsat cu o discuţie de mai bine de o oră şi un schimb dur de replici între realizatorul TV şi Christian Mititelu, membru CNA.

CNA a luat în discuţie cele două emisiuni ca urmare a unei reclamaţii primate din partea lui Dan Radu Ruşanu, Chestorul Senatului.

“Probabil că în momentul în care veţi primi prezenta sesizare, nu veţi depune un efort prea mare de imaginaţie pentru a putea anticipa obiectul cererii mele, mai exact că este vorba, din nou, pentru a şasea oară, de afirmaţiile făcute de Radu Moraru (…)

Lăsând la o parte un aşa zis spirit hilar pe care încerc să-l maschez, pur şi simplu nu mai suport minciunile pe care acest prezentator le inventează pentru a-mi aduce prejudicii de imagine grave şi ireparabile”, spune Ruşanu în sesizarea către CNA.

În emisiunea “Naşul” din 1 martie, Radu Moraru a afirmat că asupra acestei emisiuni şi în general asupra presei se fac presiuni politice şi îl dă exemplu pe senatorul PNL Dan Radu Ruşanu care, prin intermediul lui Georgian Ghervasie, director la Direcţia generală comunicare imagine în Senat, cere de la postul 10 TV transcrierile şi copiile unor emisiuni “Naşul”.

Realizatorul TV se arată nemulţumit de faptul că acesta face reclamaţii la CNA, reclamaţii în urma cărora emisiunea este sancţionată.

Pe 1 martie, postul 10 TV a fost amendat de CNA cu 10.000 de lei, pentru emisiunea Naşul, din 16 februarie, în care realizatorul Radu Moraru, i-a adus acuzaţii senatorului Dan Radu Ruşanu, fără a le demonstra, după cum paginademedia.ro a scris aici.

În emisiunile din 1 şi 2 martie, s-a vorbit, printre altele, despre faptul că soţia lui Ruşanu este asociată cu Eugen Bogatu, director la Domenii Portuare, arestat în ianuarie.

Radu Moraru, în timpul emisiunii:

“Domnul Dan Radu Ruşanu e un personaj foarte interesant al României care într-o singură noapte a blocat conturile televiziunii B1 TV când lucram acolo.”

“Azi foloseşte Senatul României şi după ce vine această hârtie, nici nu ai timp să reacţionezi şi constaţi că eşti pe agenda CNA-ului cu prioritate, deşi mai sunt mii de cazuri.”

Cum au decurs discuţiile astăzi la CNA?

Christian Mititelu:

“Emisinea nu e de divertisment, aduceţi spectatori în emisiune, care aplaudă. Văd că în privinţa domnului Ruşanu este o campanie de mai multă vreme, nu ştiu ce vreţi să demonstraţi.”

Radu Moraru:

“Nu este nicio campanie, dar dacă dumneavoastră selectaţi doar momentele în care am corespondat cu domnul Ruşanu. Dacă dumnealui foloseşte Senatul ca să ceară casete…

“Nu există nicio acuzaţie, poate fi un ton mai ironic. Cred că putem să fim ironici cu oameni din sistemul public care au sute de moşteniri.”

Moraru: Eu nu sunt vameş să plătesc o amendă de 100 de milioane de lei pe nedrept

“Dumneavoastră faceţi acuzaţii politice şi nu-i ok. E treaba fiecărui realizator cum îşi face emisiunea atâta timp cât respectă legile. Bine, diseară o să mă duc să-l înjur pe Traian Băsescu, e bine aşa?”

“Eu nu sunt vameş să dau 100 de milioane pe nedrept pentru că am dat o schemă care este publică, că şi-a numit finii în diverse funcţii. Şeful ANAF-ului a fost finul lui Ruşanu…Astea sunt lucruri publice, dovedite şi primeşti 100 de milioane, ca să ce? Ca să taci din gură.”

Christian Mititelu:

“Să nu credeţi că dacă sunt în CNA trăim pe altă planetă, ştim şi noi cum se fac aceste părtiniri.”

Radu Moraru a adus în discuţie şi amenda de 10.000 de lei pe care postul 10 TV a încasat-o, la începutul lunii martie, tot pentru cazul Ruşanu.

Radu Moraru:

“Noi am dat o schemă, care era publică şi dovedită şi pentru asta primeşti 100 de milioane de lei vechi amendă. De ce vă faceti ca nu vedeţi un abuz? Nu mai vreau ca soarta mea să depindă de soarta politicienilor din ziua de azi.”

Onisei: Nu există presiuni la adresa CNA-ului

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

“Dacă consideraţi că amenda este nedreaptă sau incorectă, aveţi posibilitatea unei contestaţii la noi şi la instanţa de judecată. Este o emisiune pe care noi am analizat-o în mod serios. În legătură cu acea emis nu am ce sa comentez.”

“Nu există presiuni la adresa CNA-ului, vă rog să mă credeţi că nu m-a sunat nimeni. Nu cred că este sănătos să faceţi astfel de afirmaţii. Dumneavoastră aţi avut imaginea lezată de nişte jurnalişti, iar acest CNA slab şi păgubos v-a dat dreptate.”

Radu Moraru:

“Acum, că m-aţi stimulat, o să facem contestaţie pentru că decizia în privinţa amenzii de 10.000 de lei este nedreaptă.”

Narcisa Iorga:

“În privinţa a ceea ce reclamă domnul Ruşanu, faptul că în emisiune se spune că soţia lui face afaceri cu domnul Bogatu, lucru care este adevara, nu stiu care este problema.”

Radu Moraru şi-a susţinut cauza spunând că a încercat în nenumătate rânduri să ia legătura cu Dan Radu Ruşanu pentru a-i cere punctul de vedere.

Radu Moraru:

“I-am trimis fax, l-am şi sunat, n-a vrut să dea un drept la replică. Dacă îmi arataţi un ziar în care domnul Dan Radu Ruşanu să răspundă la acuzaţiile care i-au fost aduse în ultimii 10 ani, eu mănânc acel ziar.
El merge la emisiuni de tip Răzva Dumitrescu (Antena3 – n.r), sunt prieteni foarte buni şi Răzvan Dumitrescu îl întreabă “Plouă afară domnule Ruşanu?” Şi el răspunde „Plouă”.”

“Domnu’ Mititelu ştiu că nu sunt simpatic şi că întotdeauna aţi fost împotriva noastră şi nu ştiu de ce. Daţi-mi şi mie o explicaţie. Nu puteţi translata antipatia pe care o aveţi faţă de mine în decizii de a vota. N-aţi votat niciodată în favoarea mea. Nu e corect. Nu mă mai certaţi domnule Mititelu, că nu suntem la grădiniţă.”

Christian Mititelu:

“Asta este motivul pentru care nu vine nimeni să vă dea niciun răspuns în emisiune. Asta este felul dumneavoastră de a vorbi, dumneavoastră trimiteţi lucrurile în chestiuni derizorii.”

Radu Moraru:

“Sunteţi nedrept domnule Mititelu, nu pot să fiu de acord cu nedreptatea. Nu aţi venit cu argumente. În momentul în care un jurnalist acceptă să nu i se dea argumente nu este corect, ăla nu e jurnalist.”

Moraru a admis în faţa Consiliului că a folosit un limbaj neadecvat.

Radu Moraru:

“Este un limbaj colorat, care dacă facem analiză pe text o să constatăm că e nasol să spui ţărancă pârlită, după care mi-am cert scuze pentru că ţăranii pârliţi sunt mai omenoşi si mai muncitori decât fata asta care vrea să strângă balega de la grajd.”

Narcisa Iorga:

“A coborî limbajul la nivelul cu care noi încercăm să ne luptăm nu cred că este în regulă. Acest limbaj nu are ce cauta într-un talk-show care se vrea serios.”

După ieşirea lui Moraru din sala de şedinţă, discuţiile au continuat:

Christian Mititelu:

“Cu el nu se poate discuta, o mahala, are întotdeauna ultimul cuvânt, nu are niciun fel de respect, ar trebui să vorbim cu juristul lui. Genul acesta de comportament acuzator depăşeşte sfera jurnalismului, face generalizări, formulează tot felul de acuze.”

Narcisa Iorga:

“Să judecăm cu aceeaşi măsură. Faptul că o televiziune nu ne place nu e în regulă să dublăm amenda sau să repetăm ultima amendă. Eu vă aduc aminte de câte ori am găsit alte variate.

Să ne uităm la celelate televiziuni. Avem insinuări, acuzaţii, va spun cu durere în suflet că am ajuns sa ma uit la televiziuni ca la nişte formaţiuni politice. Televiziunile de ştiri sunt partide politice, nu afli decât o opinie, niciodată pe cealaltă.

Când apare o altă voce, poate că la fel de greşită, haideţi să sancţionăm cu aceeaşi măsură. Dacă întâlnim în continuare probleme de limbaj să le sancţionăm, dar haideţi să începem cu o somaţie.”

În şedinţa de astăzi au mai existat două propuneri de sancţiuni. Una din partea Narcisei Iorga care a suspus votului o somaţie publică pentru limbaj, iar cea de-a doua a venit din partea lui Chrtistian Mititelu, care a propus o amendă de 10.000 de lei.

"

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1