marți, 12 ianuarie 2010

Repostare de la "E de căcat" : Avem dotări, minte ba! = cantemirul antiseismik

Avem dotări, minte ba!

Posted: 11 Jan 2010 11:35 AM PSTI-auziţi ce preventiv e românul. Colegiul Cantemir din Capitală este singurul liceu din România dotat cu avertizor seismic. Nu a fost cumpărat din banii primăriei, ci donat instituţiei de un fost elev.

Este primul avertizor seismic montat într-un liceu. Fucţionează cu baterii şi reacţionează la vibraţiile zidului declanşate de unda seismică. Şi, cu puţin noroc, toţi cei 700 de elevi ai liceului ar putea ieşi în curte sau ar putea coborî spre parterul clădirii.

Ideea i-a plăcut primarului Oprescu care vrea să monteze astfel de aparate în mai multe şcoli şi licee cu risc seismic.

Mă nenea Oprescu, sunteţi un geniu, să moară porcu' cu gripă de nu. Poate prin proiectul ăsta îşi mai cumpără vreunu o dacie nouă. În loc să renovaţi clădirile, mai bine instalaţi avertizoare seismice? Într-adevăr, România se compară cu Turcia, unde-s minim 3-4 cutremure de peste 3 grade zilnic, sau nu? Bineânţeles că renovarea costă mai mult, dar cu ocazia asta fondurile sunt mai mari şi se poate fura mai mult. Nimic nu ştiţi!

Apropo, acele aparate pot avertiza producerea unui cutremur doar cu 20-35 secunde înaintea producerii. Hmm..şi ce ar rezulta din asta? Probabil un mic haos unde mai multe victime vor fi din cauză că se vor călca în picioare, nu din cauza cutremurului.

Aşa că eu vă rog să vă mai gândiţi. E mai bine pentru toţi.

Voi v-aţi simţi mai în siguranţă dacă aţi avea un asemenea aparat la serviciu/şcoala/acasă?Elena UDREA pe www.flickr.com screen capture advericus

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1