atat de cititorii- comentatori de la "ROMANIA LIBERA ON-LINE"
cat si ai portalulului "HOT-NEWS"
Ca si in cazul referendumului, responsabilitatea ramane neasumata, impartita cu tovaraseasca democratie intre gruparile Hrebenciuc, Geoana si Iliescu. PSD continua sa fie prizonierul lipsei de lideri, de personalitati reformiste
si de perspectiva, un partid incapabil sa iasa din amalgamul de interese, dosare si baroni. Mircea Geoana apare acelasi sefulet lipsit de forta, un compromis acceptat pe principiul raului cel mai mic, iar excluderea lui Ion Iliescu si a apropiatilor sai un simplu exercitiu de budoar de un ridicol aproape de perfectiune.
Comedia de sambata de la Brasov, cu timpul de meditatie acordat "fondatorului", arata slabiciunea structurala a PSD, care a reusit inegalabila performanta de a fixa in scaune Guvernul Tariceanu pana la finele mandatului.Cu toate acestea, in mod paradoxal, adevarata victima a esecului motiunii este insusi Cabinetul, este intregul PNL. Graba cu care s-a desfiintat comisia de la Cotroceni si s-au marit pensiile inainte de termenul stabilit si contrar declaratiilor anterioare devoaleaza directiile pe care va evolua de acum inainte guvernarea liberala.
In primul rand va fi o lupta feroce, lipsita de scrupule si intr-o ignorare absoluta a reactiilor Bruxelles-ului, cu Justitia. Prin asta, inteleg nu doar blocarea dosarelor si anchetelor ministrilor corupti din propriul Guvern sau ale celor din PSD, nu doar inlaturarea procurorilor nealiniati gen Morar sau Tulus, ci si modificarea brutala a legilor justitiei.
Desfiintarea comisiei a fost doar primul pas facut sub presiunea timpului - azi trebuiau sa se duca la audieri Chiuariu si Nastase, maine Pacuraru, Nagy si Seres - si a trocului cu PSD pentru voturile lipsa la motiune.
Urmeaza raportul Tulus, reintroducerea imunitatii pentru parlamentari, ministri si fosti ministri, modificarea procedurii de numire a procurorilor-sefi, stipendii pentru magistrati, puteri largite pentru CSM, folosirea in interes de partid a Curtii Constitutionale.
Faptul ca toate acestea ar putea atrage dupa sine un raport prost in ianuarie si activarea clauzei de salvgardare pe Justitie, asa cum se va intampla pe Agricultura, pare deja sa nu mai conteze in raport cu teroarea generata de dosarele de la DNA.
A doua directie de evolutie va fi cea a populismului salbatic, potrivit criteriului practicat de guvernul Vacaroiu "dupa noi potopul". Pensiile au fost marite de la 1 noiembrie, desi aceiasi Pacuraru, Vosganian si Tariceanu au creionat o imagine apocaliptica a bugetului atunci cind PSD cerea exact acelasi lucru.
Se impart subventii si se fac promisiuni cu o generozitate care ar umple de invidie si cel mai de stanga guvern. Iar a treia directie va fi lupta cu societatea civila, declansata in perioada referendumului si reluata acum cu noi forte. Ca dovada, atacul lui Chiuariu la adresa Freedoom House, amenintarea si presiunea puse pe ONG-urile si intelectualii critici (lui Gabriel Liiceanu i s-a trimis iarasi Garda Financiara la Humanitas).
In termeni electorali insa, asemenea actiuni fac din PNL o victima sigura. Electoratul liberal nu este decat intr-o mica masura sensibil la pomeni, fiind in schimb reactiv la blocarea luptei anticoruptie. Ca sa nu mai discutam ca la nivelul discursului, franarea dosarelor demnitarilor le vine ca o manusa PD si lui Basescu. PNL pare decis sa-i aduca la putere si sa iasa din istorie pe scara de serviciu a antireformismului."
SUBSCRIEM!