joi, 19 septembrie 2013

Open Pit sau Necrolog pentru Roşia Montană -





Tensiunile sociale, sărăcia, pierderea tradiţiilor locale, contaminarea apelor potabile şi bolile reprezintă numitori comuni ai comunităţilor din apropierea exploataţiilor pe bază de cianură. Un film documentar realizat de un grup de jurnalişti de investigaţie, despre efectele pe care le produce una dintre cele mai mari mine de aur din lume, situată într-o zonă cu istorie bogată din Peru, surprinde prin asemănările cu situaţia de la Roşia Montană. Poate materialul jurnalistic să ofere indicii despre soarta comunităţii din Munţii Apuseni?

“Open Pit” (Mina de suprafaţă) este un film documentar lansat în 2011, care îşi propune să ofere o imagine asupra impactului mineritului pe bază de cianură, dincolo de studiile corporatiste. Yanacocha, cea mai profitabilă mâna din America Latină şi a doua ca mărime din lume, este situată la 4000 de metri altitudine, pe culmile Anzilor, la 50 de km de oraşul peruan cu bogată istorie incașă, Cajamarca.

Mina este deţinută în prezent de americanii de la Newmont Mining Corp (51%), compania peruană Buenaventura of Peru şi de Banca Mondială, prin Internaţional Finance Corporation, care deţine 5% şi care ar trebui să reprezinte o garanţie a respectării standardelor etice din domeniu. De precizat este că Newmont deţine şi o participaţie de 13% la Gabriel Resources, în timp ce Bancă Mondială a refuzat să finanţeze proiectul minier din România.

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1