marți, 13 ianuarie 2009

Sinteza zilei a 3-a PIERSICUL INFO-SEKU la ANTENA 3/Un articol din Cotidianul fata de modul ciudat de a actiona al lui TUCA-FELIX

În numele tatălui. Care dintre ei?

Din emisiunea „Sinteza zilei“ de luni seară, alocată lacrimilor lui Florin Piersic, a lipsit un element fundamental: partea cealaltă. Şi nu mă refer la vreun jurnalist de la Cotidianul care să exprime poziţia ziarului faţă de materialul privind povestea dintre Piersic şi Securitate - ştim deja, lipsa de eleganţă profesională e parte integrantă din brandul emisiunii. Mă refer la cel de la care a pornit toată dezvăluirea.
Dan Grigoraş nu e monstru sacru, titan, pisc, vârf, legendă, înger sau monument naţional, ci un biet locuitor al cartierului Berceni. Un om care, vreme de 20 de ani, ori de câte ori îl vedea pe Mărgelatu scuipând seminţe la televizor, îşi va fi spus în sinea lui: „Din cauza acestui om a făcut tata puşcărie politică“ Nu contează dacă atunci avea sau nu dreptate. Aşa îi povestise tatăl său în anii ’80, într-o discuţie pe care, după aceea, n-a mai abordat-o până la moarte. După deschiderea arhivelor Securităţii, Dan Grigoraş a cerut să vadă dosarul tatălui său şi chiar s-a acreditat cercetător CNSAS pentru a-şi extinde căutarea şi în dosare colaterale. Documentele pe care le-a găsit acolo i-au confirmat într-o oarecare măsură ce-i povestise tatăl său, iar documentele pe care nu le-a mai găsit i-au creat nişte convingeri pe care, din motive ce îl privesc, a vrut să le aducă la cunoştinţa opiniei publice.
A ales, nu ştiu de ce, Cotidianul. Documentaţia pe care ne-a prezen-tat-o ne-a convins că e o poveste care merită publicată, deşi - trebuie precizat - doar ridica o problemă, nu o şi rezolva mai presus de orice dubiu. Alternativa era să nu publicăm nimic doar pentru că Florin Piersic este monstru sacru, titan, pisc, vârf, legendă, înger sau monument naţional, iar Dan Grigoraş un biet locuitor din Berceni. Am refuzat-o pentru că, în ultimă instanţă, e simplu să pretinzi că ţii partea celor mici, dar numai după ce te asiguri că nu-i superi pe cei mari. Calea cealaltă e mai grea.
Singurul om decent din toată emisiunea mi s-a părut Florin Piersic junior. El pare singurul capabil să înţeleagă că şi Dan Grigoraş are dreptul, în aceeaşi măsură ca şi el, să gestioneze cum crede de cuviinţă imaginea propriului părinte. Cât despre cel care rezumă toată această complicată şi dureroasă afacere într-o singură propoziţie - „Vintilescu e un bou“ -, nu rămâne decât să luăm act de ceea ce bănuiam de mult: pe Marius Tucă încep să-l părăsească şi cuvintele care l-au vizitat vreodată.

Tolea Ciumac, agent CNA in actiune la DAN DIACONESCU - DIRECT la TOMBERON



“Mi s-a făcut milă de el, cum se zbătea ca o rândunică în braţele mele. Tomberonul era prea mic şi gunoiul era prea mare. OTV-ul şi Dan Diaconescu nu sunt altceva decât gunoi. Eu m-am răzbunat şi am spus ce doream să spun. Acum, este rândul lui să se răzbune el pe mine“

FOTO SI EXTRAS INTERVIU:EVZ

Tolea Ciumac, fost luptător de K1,filosof de serviciu,
actualmente agent CNA
in actiune la emisiunea

DDDT-DAN DIACONESCU - DIRECT la TOMBERON

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1