sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Decesul zilei de 1 M.A.I. PE STADIONUL 23 AUGUST ! Securitatea se pregatise dar nu prevazuse !

Documentul de mai jos l-am gasit pe situl CNSAS - ia de vezi ce eforturi se faceau la SECURITATE pentru manifestatiile de 1 mai ! Parcă era ziua 1 M.A.I. , cum se glumea politic in epoca ! 

Asta mi-a adus aminte de un eveniment despre care nu am gasit detalii , se petrecuse in anii 1975-76 , lucram la institutul de masini unelte unde se facea politică comunista cu  painea albă infulecata de mancatorii de căcat , iar noi aștia de rînd eram materia primă si gratuită pentru primiri-manifestații-munci de iarnă, de vară sau oriune ne impingeau  smecherii activisti de sector, municipiu sau CC.
 
Intrasem incolonați si zgribuliți dinspre Mihai Bravu , pe Maior Coravu și am fost bagați in tribunele de ploia rece ce nu se oprea.Convocarea era facuta si coordonata de prietenii partidului unic care stateau cu ochii pe noi ca insoțiți de armata vazută-nevazută a Securitații.

Tineri din productie scosi la pregatire cu saptamani in urma erau masat pe teren spre tribuna a II-a si suportau cu stoicism , in echipamentul de bumbac subtire , picaturile dese ale unei ploi reci .


Noi , spectatorii - cateva zeci de mii adusi la acest prespectacol grotesc bombaneam si nu stiam ce sa facem .Echipa de teroare de partid si securitate  a decis sa se lupte cu natura chemand un elicopter sa svante platforma de protecție a gazonului unde urmau sa evolueze tineri imbracati sportiv ! 

Elicopterul a dat vreo doua-trei ture apropiindu-se spre platforma de lemn din centru spre a risipi apa adunata. Nu conta că ventilatia de apa de ploaie manată de palele elicopterului se ducea spre tinerii uzi pană la piele si spre tribunele pline de aplaudaci amatori adusi la o manifestatie forțata .


Asta a umplut paharul si murmurul si bombănelile s-au transformat imediat in huiduieli care in cateva minute a oprit nebunia , elicopterul a fost retras si manifestația de pe stadion s-a anulat ! 

In acel an sau in anul urmator s-a dus si cu sarbatorirea de 1 M.A.I. !

Decesul zilei de 1 M.A.I. era consfintit PE STADIONUL 23 AUGUST ! De atunci s-a trecut la iarba verde - cu bere la litru cumparata de la tigani si cu ce se mai putea !
Securitatea se pregatise dar nu prevazuse !  

Iata documente pe aceasta tema din arhiva CNSAS - custodele acestor porcarii...  



Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1