joi, 6 decembrie 2007

DESPRE DAN IOSIF - SIBERIA...

ANDREI BADIN PUBLICA UN INTERESANT MATERIAL DESPRE UN SIMBOL ROSU AL EVENIMENTELOR CIUDATE GENERIC ZISE "REVOLUTIA ROMANA", O BATA IN MANA DESCURCAREATA A LUI ION ILICI ILIESCU SI A RUSIEI CARE I-A GAZDUIT SI MOARTEA ...MOARTEA IN SIBERIA!
DUPA STIINTA MEA DAN IOSIF A FOST FIUL UNEI ACTIVISTE RUSOAICE PE TARAM SINDICALIST=COMUNIST,CHIPUL SAU ESTE PRACTIC STANDARDUL RUSULUI NESUFERIT CARE NE-A CALCAT APASAT IN ISTORIA RECENTA ...FIE-I SIBERIA USOARA!


Ciomagul lui Dan Iosif

Publicat in: , . de Andrei Bădin

In 28 ianuarie 1990 am fost in Piata Victoriei la imensa manifestatie de atunci a partidelor istorice (PNTCD, PNL si PSDR) impotriva deciziei FSN de a se transforma in partid. Cred ca a fost una din cele mai mari demonstratii de dupa decembrie 1989. O poveste care nu am scris-o niciodata. Prilejul: moartea lui Dan Iosif. O alta fata a celui laudat azi de multa lume. Dumnezeu sa il ierte! O poveste cu Iosif, Magureanu, dar si cu Silvian Ionescu:

Cu toate ca soarele stralucea ca intr-o frumoasa zi de toamna, TVR,zisa Libera, a refuzat sa transmita manifestatia motivand ca ar fi... ceata. In cele din urma, candva in cursul dupa amiezii, liderii partidelor istorice au fost primiti de Ion Iliescu. A fost o discutie lunga si Iliescu nu a cedat decat firimituri. La cateva sute de metri se pregatea contra-demonstratia FSN-ului, in Bulevardul Banu Manta, langa Primaria sectorului 1. Printre organizatori Dan Iosif. Dar si Virgil Magureanu sau N.S Dumitru. Acolo se afla si Silvian Ionescu, apropiatul actualului presedinte. Atacurile clasei muncitoare se pregateau pentru imediat dupa lasarea serii. Intre timp, liderii partidelor istorice obtinusera de la Iliescu dreptul de a vorbi la TVR-o minima concesie. S-a format o delegatie condusa de Corneliu Coposu, Radu Campeanu si Sergiu Cunescu.

Fiecare lider a fost insotit de cativa membri ai partidului. Din cate imi amintesc atunci de la PNL am fost impreuna cu Silvia Lupu si profesorul Nae Bedros. Dinu Patriciu, Calin Tariceanu si altii au ramas in piata. Prezenta la tv nu reprezenta mare lucru. Era un fel de figuratie pentru a da consistenta numerica discursurilor celor trei dar pentru unii a contat mai apoi. Cand ne-am intors in Piata Victoriei se lasase seara. La putin timp a inceput prima contra-demonstratie din ciclul "Noi muncim, nu gandim". S-a incercat, la inceput, intimidarea. Cand s-a vazut ca nu tine a inceput ciomageala. Cred ca, undeva dupa 11 noaptea, am ajuns acasa. Obosit, m-am culcat imediat. Dimineata, pe la 9, m-am trezit si am plecat spre sediul PNL. Am facut greseala sa nu dau drumul la radio si tv. Habar nu aveam ce se intampla in Bucuresti.

"Noi muncim, nu gandim" si partidul-stat, FSN, trecusera la represalii.Cu brutalitate. Nici cand am ajuns in fata sediului PNL nu am realizat imediat ce se intampla. Mai ales ca la liberali devastarea a mers mai usor. Dusmanii principal erau taranistii lui Coposu. "Oamenii muncii" luasera cu asalt sediile PNTCD, PNL si PSDR. Cel mai grav afectat fusese sediul PNTCD, de unde Corneliu Coposu a fost scos de Petre Roman si urcat intr-un TAB. In fata sediului PNL nu m-a bagat nimeni in seama initial. Dar imediat ce am intrat pe usa principala a sediului din Bulevardul Magheru mai multi m-au recunoscut. "Asta a fost cu Campeanu si Coposu aseara la TVR". Si se apropiau amenintatori. M-au atins usor. Nu am stat mult pe ganduri si am luat-o la fuga. La vremea aceea, tineretea a fost un avantaj. Azi nu stiu daca as mai face fata. In cateva secunde a trebuit sa iau decizia incotro sa o iau. Am fugit spre Hotelul Intercontinental, acolo unde erau cazati jurnalistii straini, gandidu-ma ca astfel voi atrage atentia. Cunosteam pe cativa dintre ei. Grupul de "oameni ai muncii" a fost cat pe aci sa ma prinda. Usile hotelului erau inchise. In fata lor patrona Dan Iosif care ameninta in stanga si in dreapta. Norocul meu a fost ca in preajma era Nicola Naomescu (fiul celebrului campion la tenis de masa), corespondentul Radio France Internationale (RFI). Ne stiam. Si-a dat seama ca daca Dan Iosif si grupul lui isi dadeau seama cine sunt am incurcat-o. Mi-a facut semn ca si cum ma astepta si m-a bagat imediat in hotel. Cred ca am rasuflat usurat de vreo 100 de ori. Tremuram, insa, in continuare. As minti daca nu as spune ca a fost cea mai ingrozitoare zi din viata mea.

Nicola m-a dus in garsoniera lui care nu mai stiu la ce etaj era.Mi-a spus sa ma linistesc. A comandat de mancare si mi-a spus ca, in seara aceleasi zile, sa povestesc pentru postul de radio din Paris experienta. Intre timp, in holul hotelului, Dan Iosif continua scandalul. Insotit de o actrita foarte cunoscuta la aceea vreme. Comandau whisky dupa whisky la barul hotelului. Jurnalistilor straini le era teama. Bata fesenista nu mai tinea cont de nimic. Dan Iosif continua sa ameninte si cred ca abia tarziu in noapte a plecat.Tonul era chiar mai vehement si vadit amenintator, inclusiv la adresa jurnalistilor straini. Nicole mi-a spus ca dat fiind situatia trebuie cel putin o zi sa stau acolo. Si asa a fost. Noaptea au venit cu vesti si Alexandru Repan si o actrita de la Nottara, prieteni cu Nicola. Mi-au povestit ce se intamplase in oras. La restaurantul hotelului, Nicola ii avea ca invitati pe Corneliu Coposu si Radu Campeanu la microfonul Radio France. Se pregatea editia de ora 18.00 a sectiei romane de la RFI. Dar Nicola transmitea si pentru postul mama in franceza. Apoi i-am povestit si eu ce traisem pentru ambele emisiuni. Cred ca fost primul interviu pe care l-am dat vreodata. A doua zi, dupa pranz, lucrurile se linistisera. Am putut pleca acasa. Dar nu am uitat niciodata noaptea de 28 ianuarie si linsajul din 29. Si nici pe cei care l-au pus la cale. O fi avut meritul Dan Iosif ca a stat alaturi de Ion Iliescu, ca a fost "cel mai fidel membru al PSD", dar a avut si "meritul" de a fi bata FSN-ului inainte sa apara pe firmament Miron Cozma. Mersi, Nicola.

Dan Iosif este exemplu clar ca Revolutia romana a emanat tovarasi. El insusi dintr-o familie din ierarhia a treia a PCR, Iosif a fost un personaj dubios inainte de 1989.Un mic bisnitar. A avut curajul sa iasa pe baricada de la Inter in noaptea de 21 decembrie 1989 si acest lucru i-a schimbat "cariera". A fost certificatul de spalare a pacatelor din trecut. A devenit onorabil. Cred ca urcarea sa in sferele Puterii s-a datorat faptului ca a vazut sau auzit multe in decembrie 1989. A devenit indispensabil. Trebuia facut sa taca prin acordarea de avantaje. A plecat insa cu foarte multe secrete in mormant.Insasi moartea sa mie imi spune multe semne de intrebare. Sau poate ma insel. Voi ce credeti?

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1