luni, 10 septembrie 2007

CHIUARIU,ZSOLT,VOSGANIAN,TARICEANU=ROMANIA LIBERA SCRIE CA...

Virgil Burla
Marti, 11 Septembrie 2007
DNA verifica achizitiile publice ale Postei Romane. Tudor Chiuariu, Nagy Zsolt, Varujan Vosganian si Calin Popescu Tariceanu au avizat o hotarare de guvern cu "dedicatie". In scurt timp, la DNA sunt asteptati pentru explicatii ministrii implicati in acest dosar.
Directia Nationala Anticoruptie a confirmat ieri ca are in cercetare un dosar privind legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Posta Romana. Dosarul 218/P/2006 se afla in faza actelor premergatoare si cercetarile s-au extins in
aprilie a.c. in privinta transferului unui imobil din patrimoniul public al statului in domeniul privat. Mutarea din condei s-a realizat cu sprijinul larg al fostului ministru al Comunicatiilor, Nagy Zsolt, si ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu. Chiuariu, inainte de a aviza HG 377/2007, a cerut parerea unui consilier, care l-a sfatuit sa nu semneze. Nemultumit de raspuns, proaspatul ministru a cerut parerea altui consilier, care s-a conformat. "Cercetarile presupun... verificarea notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Justitiei, precum si a documentatiei si avizelor necesare", se arata intr-un comunicat transmis de DNA.
Conform unor surse judiciare, cei implicati in acest caz vor fi chemati in cel mai scurt timp la audieri, faptele din dosar fiind extrem de grave.
Tudor Chiuariu s-a aparat aratand ca imobilul din Calea Victoriei era in proprietatea Postei Romane si ca terenul in cauza nu facea parte din domeniul public al statului. Liberalul arunca pisica in ograda lui Zsolt Nagy si a Ministerului de Finante.
Morar si Chiuariu, la cutite
Tot ieri s-a petrecut un adevarat razboi al comunicatelor intre DNA si ministrul Justitiei. seful procurorilor anticoruptie a sesizat in luna iunie Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la imixtiunile proaspatului ministru Chiuariu in activitatea procurorilor. Consiliul a decis ca ministrul Justitiei nu a desfasurat activitati de natura sa afecteze independenta procurorilor DNA, dar s-a constatat o anume presiune asupra conducerii administrative a directiei. Controlul a relevat faptul ca "s-a conturat o simultaneitate a interventiilor telefonice ale Ministerului Justitiei cu momentul rezolvarii unor dosare importante". In replica, Chiuariu a declarat ca are tot dreptul sa ceara informatii de la DNA.
Controlul de fond, In dezbaterea CSM
Celebrul control de fond realizat la DNA (care ar trebui sa stabileasca daca Doru Tulus ramane sau nu sef peste Directia a II-a) a ajuns pe ultima suta de metri. "Saptamana aceasta imi vor fi prezentate concluziile controlului, dupa care i le voi trimite domnului Morar sa-si spuna punctul de vedere si saptamana viitoare o sa-l discutam in plen", ne-a declarat vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea. Surse judiciare ne-au declarat ca directia a iesit foarte bine in urma acestui control, temerile lui Chiuariu fiind neintemeiate.

Gusa cere demisia lui Chiuariu
Deputatul Cozmin Gusa a anuntat in urma cu doua zile ca ministrul Justitiei este cercetat intr-un dosar de DNA, motiv pentru care a cerut demisia acestuia. Conform deputatului PIN, in luna aprilie, Chiuariu ar fi avizat o hotarare de guvern prin care s-a parafat o asociere "cu cantec" intre Posta Romana si un grup de firme apropiate PD si PNL. O cladire de pe Calea Victoriei a fost trecuta din domeniul public al statului in cel privat. Hotararea a fost contrasemnata de Nagy Zsolt, Varujan Vosganian si premierul Tariceanu. Valoarea prejudiciului vehiculat de Cozmin Gusa se ridica la zeci de milioane de euro.

TARICEANU,VOSGANIAN,CHIUARIU=COTIDIANUL SPUNE CA ....

Tariceanu, Vosganian si Chiuariu, cercetati de DNA

( 10.09.2007 )

Primul-ministru si ministrii Economiei si Justitiei sint anchetati de procurori pentru o hotarire privind un imobil al Postei.

Informatia ca premierul Calin Popescu Tariceanu, Tudor Chiuariu, Varujan Vosganian si Nagy Zsolt, fostul ministru al Comunicatiilor, sint cercetati de DNA a fost data ieri de liderul PIN, Cozmin Gusa. Surse judiciare au confirmat apoi ca cei patru actuali si fosti demnitari au intrat in vizorul DNA in luna aprilie a acestui an, pentru ca au semnat o hotarire de guvern, prin care imobilul Postei Romane din Calea Victoriei nr. 133-135 a fost trecut in proprietatea privata a statului. Miza a fost terenul de 13.000 mp, intrucit cladirea, in fapt un fost sediu al Ministerului Industriilor, prezenta un risc seismic ridicat, motiv pentru care a si fost demolata anul acesta. Fosta sefa a Directiei Avizare din Ministerul Justitiei Alina Vrabie si-a dat demisia din functie in aprilie deoarece a refuzat sa semneze proiectul actului normativ care urma sa fie inaintat Guvernului.
Gusa a sustinut ieri ca terenul si cladirea au fost subevaluate de circa 20 de ori, ajungind la 4,5 milioane de euro, pentru a servi interesele imobiliare ale lui Sorin Creteanu, un partener de afaceri atit al primarului Adriean Videanu, cit si al premierului Tariceanu. Creteanu este actionar, prin sotia sa, Marilena Simona, la SC Imopost Developments SA, si controleaza personal firma ComNord SA, firme implicate intr-o asociere cu Posta Romana. Pe terenul din Calea Victoriei urma sa se dezvolte un proiect imobiliar, in care Posta Romana detine o participatie de 33%. Dan Mihai Toader, presedintele-director general al Companiei Nationale Posta Romana, a declarat pentru „Romania libera“ ca, „in urma unei licitatii publice, am realizat un parteneriat cu firmele Comnord SA si Procema SA, infiintind SC Imopost Developments SA, in vederea realizarii unui proiect imobiliar pe terenul respectiv“. Subevaluarea imobilelor este sustinuta de Gusa prin faptul ca la data asocierii cladirea exista, iar „in zona respectiva metrul patrat de teren costa circa 4.000 de euro, iar cel de cladire, 2.000 de euro“. Potrivit lui Gusa, cladirea si terenul ar fi valorat deci circa 90 de milioane de euro.
In replica, Tudor Chiuariu sustine ca nu stie de existenta vreunui dosar la DNA care sa-l vizeze in mod direct. El a explicat ca decizia privind adoptarea hotaririlor de guvern este intotdeauna a Executivului, iar Ministerul Justitiei nu face decit sa le avizeze. „Ministerul Justitiei si Directia Nationala Anticoruptie nu trebuie folosite in scopuri politice si electorale“, a declarat Chiuariu.

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1