Sefii toxici
Seful absent este seful pe care nu il gasesti niciodata atunci cand ai nevoie de el. Este o persoana narcisista si egocentrica, atat de preocupata de propria persoana incat uita de ceilalti. Nu-l preocupa realizarile tale, nu-l intereseaza ceea ce faci, nu-ti ofera sprijin, nu se implica in activitati de training, sau de team buliding. Nu incurajeaza promovarea si nici competitia intre angajati. Ce sa mai spunem de motivarea angajatilor in a-si rezolva taskurile cu placere si competenta? Nici sa nu auda de asa ceva...
Seful perfectionist nu este niciodata multumit de sine insusi, iar de angajatii sai nici atat. Verifica la sange proiectele angajatilor, modifica si taie chiar si atunci cand nu este cazul, are impresia ca face si treaba altora, nu stie cum sa-si gestioneze timpul, este orientat spre critica si sarcasm, isi asuma cu superioritate pozitia pe care o are, face distinctii clare intre personalul senior si junior, gaseste greseli cand acestea nu exista. Intotdeauna un esec al firmei il atribuie angajatilor, nu propriei sale persoane.
Seful nepasator este seful caruia nu-i place sa-si asume riscuri si isi lasa angajatii sa faca acest lucru pentru el. Nu acorda feedback si nu incurajeaza entuziasmul la locul de munca. Angajatii sai pot fi demotivati, iar acest efect se vede in productivitatea mult sub medie.
Seful nesuferit iti va pune tot timpul bete in roata si nu va ezita sa te puna in situatii penibile si umilitoare sau sa foloseasca cuvinte injurioase chiar si in prezenta altora. Este de parere ca esti o privilegiata daca lucrezi pentru el si nu face distinctia intre viata personala si munca. Are tendinta de a exagera, tipa, se enerveaza, se inroseste, isi exteriorizeaza indispozitiile fara cea mai mica retinere si control. Ii critica pe ceilalti, dar nu pe sine si nu isi tempereaza izbucnirile.