sâmbătă, 7 februarie 2009

Apel pentru adoptarea Legii Lustrației sau DEMISIA - Robertei ANASTASE


 
 
 
 


APEL PENTRU LUSTRAŢIA ANTICOMUNISTĂ D-nei Roberta Anastase - Preşedinte a Camerei Deputaţilor Scrisoare deschisă semnată de 34 de organizaţii civice şi sindicale Stimată D-nă Roberta Anastase, Preşedinte a Camerei Deputaţilor, Vă solicităm să declaraţi public că legea lustraţi...

 
 

Things you can do from here:

 
 
 Legea Lustrației sau DEMISIA
(preluat de la Andrei BADIN  fara speranta...)
Iata textul integral :

APEL PENTRU LUSTRAŢIA ANTICOMUNISTĂ
D-nei Roberta Anastase - Preşedinte a Camerei Deputaţilor

Scrisoare deschisă semnată de 34 de organizaţii civice şi sindicale

Stimată D-nă Roberta Anastase, Preşedinte a Camerei Deputaţilor,

Vă solicităm să declaraţi public că legea lustraţiei - votată de Senatul României la 10 aprilie 2006 - va fi supusă votului în Camera Deputaţilor până la data de 11 Martie 2009 când se împlinesc 19 ani de la adoptarea Proclamaţia de la Timişoara. Punctul 8 al Proclamaţiei se referă la lustraţia anticomunistă.

Vă cerem ca votul să fie cu apel nominal (vot la vedere) astfel încât poporul român să ştie clar cine ar putea fi ÎMPOTRIVA îndepărtării din înaltele instituţii ale statului ale foştilor activişti comunişti şi securişti responsabili direct sau indirect de înfăptuirea crimelor şi fărădelelgilor comuniste condamnate de şeful statului român.

Ideea lustraţiei anticomuniste s-a născut în România, acum 19 ani, prin Proclamaţia de la Timişoara. Aproape toate fostele ţări comuniste au pus în aplicare ideea născută în România. Albania, spre exemplu, a adoptat legea lustraţiei anticomuniste acum 14 ani, în 1995.

Stimată Doamnă Preşedinte a Camerei Deputaţilor, avem convingerea că a sosit în sfârşit ceasul demnităţii şi pentru România.
Credem că veţi considera că acest apel este întemeiat şi că aveţi obligaţia să răspundeţi prezentei cereri susţinute de 34 de organizaţii civice şi sindicale.

În cazul în care nu veţi da curs solicitării noastre, considerăm că se impune demisia Dvs de onoare din fruntea Camerei Deputaţilor, întrucât faceţi parte din conducerea Partidului Democrat-Liberal, membru al Partidului Popular European, care "consideră că este nevoie de asumarea fermă a despărţirii de trecutul comunist" aşa cum scrie în programul politic al PD-L. Demisia de onoare ar fi obligatorie faţă de poporul român - singurul care a adus jertfe pentru căderea comunismului în Europa: nu doar câteva jertfe, ci peste 1200 de morţi şi peste 4800 de răniţi dintre care unii mutilaţi pe viaţă .
Subliniem că adoptarea lustraţiei anticomuniste a fost cerută cu insistenţă atât de actualul Preşedinte al României cât şi de preşedintele PD-L, actual Prim-Ministru al României.

Vă solicităm să decideţi procedura de urgenţă pentru cele necesare adoptării lustraţiei anticomuniste în forma justă propusă în cadrul dezbaterii organizate de Societatea Timişoara în 2007.

Conform Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, „a devărata cartă a revoluţiei din decembrie 1989 a fost Proclamaţia de la Timişoara - din 11 martie 1990 - care a consacrat idealurile anticomuniste ale revoluţiei".

Una dintre cele mai importante idei din Concluziile Raportului final asumat de Preşedintele României este următoarea: „având în vedere criminalitatea şi nelegitimitatea regimului comunist, se impune adoptarea urgentă a legii lustraţiei".

Menţionăm că adoptarea urgentă a legii lustraţiei a fost cerută şi de următoarele documente pentru decomunizarea României: Proclamaţia pentru România (aprilie 2005 ); Apelul pentru România (iunie 2005) semnat de GDS, Alianţa Civică şi numeroase alte organizaţii civice de prestigiu; Apelul către Parlamentul României (martie 2007) semnat de 790 de personalităţi, de peste un milion de sindicalişti şi de şase organizaţii civice şi sindicale; Apelul pentru Adevăr (ianuarie 2008) semnat de peste 700 de personalităţi şi de 15 organizaţii civice şi sindicale; Proclamaţia pentru decomunizarea României (23 august 2008) semnată de 26 de organizaţii civice şi sindicale.

Cităm din declaraţia Preşedintelui României Traian Băsescu din 10 iunie 2007: "Niciodată nu este prea târziu pentru Legea lustraţiei. Este nevoie de limpezirea celor 50 de ani de comunism. (...) Dacă vrem ca influenţa comunismului să fie diminuată, Legea lustraţiei trebuie adoptată rapid de Parlament". Preşedintele României a declarat totodată că adoptarea Legii lustraţiei este o condiţie pentru desprinderea de comunism şi eradicarea reverberaţiile epocii comuniste. Preşedintele României consideră că adoptarea Legii lustraţiei este esenţială pentru reformarea sistemului politic.

Fostul Preşedinte al Camerei Deputaţilor, „liberalul" Bogdan Olteanu, după doi ani şi jumătate de tergiversări şi minciuni pentru care a primit ruşinoasa distincţie "Secera şi ciocanul" din partea Societăţii Timişoara, a declarat la 23 oct. 2008 că legea lustraţiei nu a fost adoptată de Camera Deputaţilor din cauza faptului că PD-L şi PSD s-ar fi opus adoptării acestei legi.

D-l Emil Boc, preşedintele Partidului Democrat-Liberal a declarat în replică, la data de 27 oct.2008, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PD-L, că Bogdan Olteanu "blochează în mod deliberat discutarea proiectului legii lustraţiei" şi "minte atunci când afirmă că parlamentarii PD-L s-au opus dezbaterii acesteia". D-l Emil Boc a concluzionat astfel: "Îi cerem imperativ (...) să lase deoparte jocurile politicianiste şi să introducă pe ordinea de zi discutarea legii lustraţiei, condiţie necesară, alături de votul uninominal, pentru asanarea clasei politice".

Având în vedere că adoptarea lustraţiei anticomuniste va constitui un moment de răscruce în istoria României, vă cerem ca posturile de radio şi de televiziune să poată transmite în direct şi integral şedinţa Camerei Deputaţilor în care va fi votată legea lustraţiei.

În septembrie 2007 am luat parte la dezbaterea organizată de Societatea Timişoara despre lustraţi a anticomunistă. În acel moment, legea era ca şi votată întrucât reprezentanţii grupurilor parlamentare ale PNL, PD, UDMR, PC şi al minorităţilor naţionale au afirmat că sunt mandataţi să declare public că partidele şi grupurile pe care le reprezintă vor vota legea lustraţiei. Doar reprezentantul PSD a declarat că nu are mandat să exprime punctul de vedere oficial al PSD, neexcluzând însă că mulţi deputaţi PSD care doresc reformarea partidului vor vota legea lustraţiei.

Avem convingerea că majoritatea covârşitoare a deputaţilor vor înţelege semnificaţia istorică a votului lor şi că, dacă va fi supusă la vot prin apel nominal, legea lustraţiei va fi adoptată de o majoritate parlamentară compatibilă cu o Românie modernă, membră a NATO şi UE.
Subliniem că legea lustraţiei, conform sondajelor de opinie din 2007, este dorită de majoritatea cetăţenilor României (menţionăm că sondajele din 2008 nu s-au referit la legea lustraţiei).
Stimată Doamnă Preşedinte a Camerei Deputaţilor, este de neconceput să condamnăm regimul comunist ca ilegitim şi criminal fără să interzicem, prin legea lustraţiei, accesul în cele mai importante instituţii ale statului ale foştilor activişti comunişti şi securişti care sunt responsabili direct sau indirect de înfăptuirea crimelor şi fărădelelgilor comuniste condamnate de Preşedintele României.

5 februarie 2008
Cu convingerea că a sosit în sfârşit ceasul demnităţii şi pentru România,
    *
      Sorin Ilieşiu – vicepreşedinte al Alianţei Civice, membru GDS (din 1990), autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.libertates.com/en/content/view/40/7/
    *

      Societatea Timişoara, Florian Mihalcea – Preşedinte
    *

      Asociaţia 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş – Preşedinte
    *

      Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, George Costin – Preşedinte executiv
    *

      Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, dr.Traian Orban – Preşedinte
    *

      Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte
    *

      Fundaţia Corneliu Coposu, Rodica Coposu şi Flavia Bălescu
    *

      Fundaţia Memoria - Argeş ["Experimentul Piteşti"], prof.univ.dr Ilie Popa – Preşedinte
    *

      Asociaţia 15 Noiembrie 1987 Braşov, Preşedinte - Florin Postolachi
    *

      Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, avocat Antonie Popescu – Senior
    *

      Fundaţia Culturală Timpul, Iaşi, Liviu Antonesei – Preşedinte
    *

      Asociaţia Cives, Ioan Roşca – Preşedinte
    *

      Grupul de acţiune NOII GOLANI
    *

      Consiliul Mondial Român, Ştefana Bianu - Vicepreşedinte
    *

      Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros - Vicepreşedinte
    *

      Asociaţia Românilor din Australia, Mihai Maghiaru – Preşedinte
    *

      Organizaţia internaţională a luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, Ionel Leşu – Preşedinte
    *

      Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Dan Drăghici – Preşedinte
    *

      Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice – Secţiunea Naţională România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Preşedinte
    *

      Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Radu Bărbulescu – Preşedinte
    *

      Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Preşedinte
    *

      L'Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina Evanghelescu – Preşedinte
    *

      Organizaţia Neguvernamentală Ecomondia, prof.dr.Alexandru Ionescu – Preşedinte
    *

      Consiliul Român American, Neculai Popa - Preşedinte
    *

      Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Cătălin Giurcanu – Preşedinte
    *

      Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte
    *

      Asociaţia Apolitică "Societatea Târgovişte", Ilie Petre Ştirbescu – Preşedinte
    *

      Fundaţia Redarea Istoriei, jurist Păun Gabriel Virgil – Preşedinte
    *

      Fundaţia Ioan Bărbuş, Anca Maria Cernea - Preşedinte
    *

      Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte
    *

      Grupul văduvelor de eroi martiri
    *

      Federaţia sindicală "Solidaritatea – Virgil Săhleanu" a siderurgiştilor din România
    *

      Sindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu - Preşedinte
    *

      Sindicatul Solidaritatea Hunedoara
    *

      Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Preşedinte

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1