joi, 24 ianuarie 2008

Ceausescu,o caricatura nationalist-comunista.UN DOCUMENTAR PENTRU TINERI SI NOSTALGICI de Andrei CRACIUN in EVENIMENTUL ZILEI

1968 - 1978 - 1988: cum s-a umflat cultul lui Ceausescu
24 Ianuarie 2008
Andrei Craciun

PRESA, CA UN PRES. Pe 26.01.68, nu era foarte rasfatat de mijloacele de propaganda. Dupa 20 de ani, aproape fiecare cuvant din „Scanteia" era despre „Carmaci".


Pe 26 ianuarie 2008, Nicolae Ceausescu, omul care a condus tara spre marginea prapastiei, ar fi implinit 90 de ani. EVZ continua astazi serialul dedicat acestei personalitati care inca dezbina societatea romaneasca. In ultimii ani, mai multe sondaje de opinie
l-au desemnat pe Nicolae Ceausescu deopotriva cel mai iubit si cel mai urat, cel mai bun si cel mai rau dintre liderii romanilor. Intr-o astfel de disputa radicala, nuantele par pierdute, desi, dupa cum arata un simplu periplu prin presa vremii, ceausismul din anii '60 e diferit de cel din anii '70 si cu totul altceva decat cel din anii '80.

Povestea ascensiunii unui taran semianalfabet si sarac la statutul de primul presedinte al Romaniei (functie detinuta din 1974 pana la moarte) poate fi citita cel mai bine in gazetele din epoca. „Scanteia" din 26 ianuarie 1968 ii dedica o pagina. Acelasi ziar, peste fix 20 de ani, avea toate cele opt pagini pline de omagii „fierbinti".

1989

Aniversare cu bilant

Lipsa „realizarilor" de ultima ora si telegramele de felicitare trimise, mai ales, din Somalia si Benin, au facut ca presa din 1989, ultimul an din viata dictatorului roman, sa fie, in ianuarie, incarcata de un bilant al intregii sale activitati.

„Romania libera" (26 ianuarie 1989) tragea linie: Ceausescu a dus „o vasta opera de indrumare a culturii"; a creat „o opera grandioasa: metroul bucurestean"; a contribuit la „o puternica afirmare a domeniilor industriale de varf", a dat „un nou destin Dambovitei"; a „creat magistralele albastre care schimba fata tarii" s.a.m.d. Fireste, niciun cuvant despre cealalta fata a dictaturii, nimic despre bisericile daramate, despre frigul din apartamente, despre lipsa alimentelor, nimic despre crimele regimului.  Pe 26 ianuarie 1990, ziarele nu au mai prezentat ode. Se implinea o luna si o zi de cand dictatorul fusese condamnat la moarte si executat.

CEAUSESCU - 50

„Un scump tovaras" printre altii


1968. Liderul comunist implinea 50 de ani. Inca foarte departe de puterea absoluta viitoare, tanarul secretar general era „serbat" relativ discret in „Scanteia". Principala publicatie scrisa a regimului, organ al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, „Scanteia" se deschidea cu o informare banala - „Tovarasul Nicolae Ceausescu a implinit 50 de ani" - care, la randul ei, deschidea o scrisoare de felicitare catre „scumpul tovaras" din partea Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, Consiliului de Stat al Republicii si Consiliului de Ministri. Ceausescu inca nu facea singur totul, iar alti „camarazi", precum Maurer, prindeau si ei „trimitere" la prima pagina. 

Nu lipseau telegramele de felicitare adresate lui Ceausescu de „conducatorii altor state". Pe lista figurau lideri din „lumea buna" a relatiilor internationale. Desi nu avusese inca „momentul sau de glorie" din august 1968, cand a condamnat „de la balcon" invazia din Cehoslovacia atragandu-si respectul occidentalilor, Ceausescu era privit ca marea promisiune a „lagarului socialist" pentru ca aratase deschidere in relatiile cu Vestul (cu RFG, Israel, SUA). Asa ca diplomati importanti il curtau pentru a-l folosi ca intermediar in relatiile cu state altfel greu accesibile (China) si ii scriau „din inima".

Tinu scria despre India, un cetatean reclama partidul

„Scanteia" din '68 avea rubrica permanenta de „reclamatii si sesizari". Asa a fost posibil ca, in chiar ziua de nastere a secretarului general, cetateanul Traian Costea, de pe Buciumului, nr. 12, din Targu-Mures, sa ia la rost Partidul, pentru ca blocul in care se mutase recent nu avea caldura. Scrisoarea sa de protest se termina sugestiv si amenintator: „Va intreceti cu gluma, tovarasi!".

Pe pagina „de viata internationala", tanarul Dumitru Tinu, peste ani director la „Adevarul", isi expunea impresiile despre o minunata calatorie in India.

Si tot pe 26 ianuarie '68 s-a inaugurat, in Berceni, „o rulota mobila" care a inceput deservirea cu produse textile pentru marginea de sud a orasului. Viata nu insemna doar Ceausescu-Partidul-Romania. Era inca in alta parte. La Televiziune, programul nu cuprindea doar doua ore de ode desantate. Pe 26 ianuarie '68, de la 18.30 a fost programat filmul pentru copii „Globul de cristal".

Nici cei mari n-au avut o seara exclusiv tovaraseasca. De la 20.20 se puteau delecta cu varietati ale celebrului Gilbert Becaud. Teatrele si cinematografele propuneau filme bune. Pe 26 ianuarie '68, de la ora 20.00, la Nottara, spectatorii puteau viziona piesa „Cand luna e albastra". In zilele Revolutiei din '89, „Hartia va fi albastra" a fost un cod care te putea tine in viata. Sau nu.

In presa dintre martie '65 (anul in care Ceausescu a ajuns la putere) si iulie '71, de cand „cultul personalitatii" in stil nord-coreean devine, treptat, „politica de stat", „manifestarile" dedicate  aniversarii lui Nicolae Ceausescu nu durau decat o zi, cel mult doua. Un element a ramas neschimbat in intreaga retorica din epoca: numarul de ani impliniti de Ceausescu se sarbatorea obligatoriu „la pachet" cu cei de „activitate revolutionara" intreprinsa de acelasi tovaras. Mesajul: viata unui comunist adevarat trebuie sa se confunde cu focul sau „revolutionar".

CEAUSESCU - 60

Cina festiva alaturi de Ion Iliescu


1978. Zece ani dupa 1968, situatia era radical schimbata. Cu o zi inainte de aniversarea presedintelui, Academia „Stefan Gheorghiu", pepiniera de cadre instruite a Partidului, si-a facut datoria. Nicolae Ceausescu devenea doctor in stiinte economice si in stiinte politice. Doua piese dintr-un sirag de titluri, in goana nebuna dupa „recunoastere" a unui semidoct. N-a fost o misiune usoara pentru reporterul „Scanteii" care trebuia sa redea atmosfera „inflacarata" din „cadrul solemn".

Dincolo de limba de lemn, el trebuia sa diversifice tipul aplauzelor care-l slaveau pe Ceausescu pentru „exceptionala contributie la imbogatirea tezaurului gandirii". Astfel, bataile ritmice din palme au fost, pe rand: aplauze puternice, aplauze prelungite, aplauze vii, vii aplauze, aplauze indelungate, aplauze hotarate. La final, epuizat, autorul nesemnat al articolului s-a predat: „In sala s-a lasat o animatie de nedescris".

Aceleasi decoratii, acordate din nou

Imaginatia comunistilor era totusi limitata: tovarasului Nicolae Ceausescu i-au fost oferite titlul de onoare suprem „Erou al Republicii Socialiste Romania" si Ordinul „Victoria Socialismului". Pentru a doua oara. Si pentru ca alte distinctii mai inalte RSR nu avea, i le-au mai dat tot pe acestea!

Conform legislatiei atunci in vigoare, cel mai mare „beneficiu" pentru detinerea unor asemenea titluri era scutirea totala de impozit. Cultul personalitatii „Genialului conducator" arata si mai had pe covoarele trimise de fabricile de postav din tara sau pe busturile realizate de „renumiti artisti ai poporului". Parca in contradictie cu stradaniile oamenilor muncii, indiferent la ziua deosebita, la cinema „Flamura" a rulat toata ziua filmul „Mateias Gascanul".

Paunescu si Vadim, din dragoste de „Carmaci"

„Scanteia" din 26 ianuarie '78 e doar despre Ceausescu. Urarile tovarasesti incepusera insa cu mai bine de o saptamana inainte. De remarcat poezioara publicata sub semnatura lui Corneliu Vadim Tudor pe 20 ianuarie. Retinem nemuritoarele aspiratii ale acestuia din acel glorios ianuarie: „Fara de moarte este crezul nostru/decat orice pe lume ni-i mai sfant/el fi-va-ne indemn si calauza,/si far stralucitor si legamant".

Revista „Flacara" (pe atunci intr-un format mai mic - incepuse o scurta perioada de „tabloidizare" a presei ceausiste, pentru a se economisi hartie) nu putea lipsi din corul de osanale inchinat „Carmaciului". Grosul omagiilor a fost revarsat, fireste, de poetul Adrian Paunescu. De la inaltimea talentului sau, Paunescu ridica odele cele mai melodioase. 

La ceas aniversar, de la masa tovaraseasca data de secretarul-general Nicolae Ceausescu colegilor din inaltele structuri de „partid si stat", la Sala Palatului Republicii n-a absentat Ion Iliescu. Celor prezenti, Ceausescu le-a spus aceste vorbe: „Va adresez cele mai calde multumiri". In iunie '90, Ion Iliescu a reluat mesajul, mai departe, adresandu-l minerilor veniti sa planteze, cu bata, panselute in Piata Universitatii.

CEAUSESCU - 70

„Scanteia" - in opt pagini pline de elogii


1988. Ultima varsta „rotunda" pe care Nicolae Ceausescu a mai apucat sa o implineasca, 70 de ani, a fost omagiata ca niciodata. Presa a facut eforturi mari pentru a marca „asa cum se cuvine" momentul. „Scanteia" si „Scanteia tineretului" - organ al Comitetului Central al UTC - s-au dedicat in exclusivitate lui Ceausescu.

„Scanteia" chiar a sporit la opt numarul de pagini, desi in mod obisnuit ziarul avea doar sase pagini. „Scanteia tineretului" s-a concentrat pe vizita intreprinsa de Nicolae si Elena Ceausescu la mormantul parintilor „Carmaciului", in Scornicesti. A rezultat o alaturare de cuvinte pentru eternitate, din pacate nesemnata: „Cinstirea parintilor (...), intalnirea cu locuitorii comunei natale s-au constituit in momente de profunda semnificatie, ce vor ramane in constiinta oamenilor acestor locuri, a intregii natiuni".

In „Scanteia tineretului", omagiile nu durau pana in februarie, ca in publicatia-"mama". Pe 27 ianuarie, deja, Marina Almasan, viitoarea realizatoare de studiouri TV, facea un amplu reportaj despre peripetiile celulozei la Fabrica de Hartie din Busteni. 

Desi „savanta de renume mondial" si „exemplara tovarasa de munca si de viata", Elena Ceausescu, nascuta pe 7 ianuarie, n-a cunoscut niciodata aniversari ca ale sotului. Insa, mai ales in anii '80, era prezenta in 90a dintre propozitiile-oda scrise despre Ceausescu.



--
Ioan Victor DRAGAN
======================
ioan.victor.dragan@gmail.com
ioanvickdrag@yahoo.com
======================
WEB:http://infohydraulicsgoogle.blogspot.com/feeds/posts/default
=======================
TEL: 0722 651 890
WEB FAX  : 031 815 63 67
HOME TEL: 031 421 91 37
======================
R O M A N I A

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1