miercuri, 27 mai 2009

CUM EVITĂM CONTAGIUNEA CU PSEUDO-GRIPĂ PORCINĂ,adica gripa porcoasa

Un text acid si documentat de ROXANA IORDACHE!

via Welcome to Roxania by Roxana Iordache on 5/27/09

Porc gripa porcina

Primul caz de gripă porcină din România nu a fost şi ultimul caz de folosire a falsei denumiri de swine flu, de mult abandonată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în favoarea lui H1N1, care denumeşte "Noul Virus Gripal Uman" sau, popular, gripa mexicană. OMS a declarat, în această dimineaţă, 13,002 cazuri confirmate, în 46 de ţări şi 89 de decese.

Cazul din România este o tânără de 30 de ani, întoarsă pe 23 mai de la New York, unde a fost în vizită la soţul ei şi care s-a prezentat aseară la Institutul Matei Balş din Bucureşti, cu precizarea că abia ieri a avut simptome care corespundeau celor din alerta Ministerului Sănărăţii.

Tânăra este internată împreună cu cei doi copii ai ei şi cu o rudă, are o formă uşoară a bolii şi răspunde la tratamentul antiviral administrat, conform declaraţiei dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului "Matei Balş". Virusul a fost confirmat de Institutul "Cantacuzino" şi mostra porneşte spre Londra, de unde se va primi rezultatul analizei în 48 de ore, urmând ca România să intre pe lista ţărilor cu cazuri de H1N1.

Specialiştii spun că H1N1 este o formă cu mult mai uşoară decât H5N1, care avea o enormă rată de mortalitate – 50-60%, faţă de gripa actuală, care are sub un procent. OMS a emis, în prezent, gradul5 de alertă, ultimul, numărul 6, fiind rezervat stării de pandemie – care se declară când se constată declanşarea gripei în mai multe ţări de pe două continente.

Imediat după confirmare, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a susţinut o conferinţă de presă, în care a precizat că reţeaua sanitară din România este pregătită pentru eventualitatea nedorită a unei pandemii şi că Institutul Cantacuzino este capabil să producă peste 2,5 milioane de vaccinuri pandemice şi chiar mai multe, în caz de nevoie.

Ministrul Sănătăţii a declarat că urmează să fie investigate medical toate cele 40 de persoane cu care tânăra a călătorit în avionul spre casă şi altele cu care a avut contacte ulterioare şi care pot fi identificate.

A intervenit şi o contradicţie, ministrul Bazac declarând că gripa actuală nu se tratează decât la spital, pe când dr. Cercel a declarat telefonic, pentru Realitatea TV, că femeia cu H1N1 va fi, probabil, tratată acasă, unde va trebui să se izoleze şi să-şi administreze medicaţia. De altfel, conform imperativelor OMS, citate de Antena 3, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", dr.Cercel, ar fi cel îndreptăţit să vorbească, nu ministrul Bazac.

Dr. Adriana Pistol, de la Institutul pentru Supravegherea Bolilor cu Transmisie, a avertizat, tot telefonic şi în direct, la Realitatea TV, că vaccinurile pentru gripa sezonieră de anul trecut nu mai sunt valabile, nu este posibil tratamentul preventiv şi nu este cazul ca populaţia să intre în panică, pentru că zilnic sunt trimise spre verificare sub 10 mostre, iar în unele zile, nici una şi toate, până la cazul de aseară, s-au dovedit negative.

Dar pentru a dovedi, cu brio, că prostul nu e prost destul, până nu e şi fudul, parlamentarul PSD Iulian Iancu, imediat după anunţarea veştii, şi-a dat cu presupusul în studioul Antenei 3, cu privire la tratament, ca şi cum ar fi medic. Probabil, n-a ratat ocazia să facă publicitate pentru Tamiflu care, în timpul pandemiei de SARS – scuze, "aviara gripa" – a fost extrem de controversat în SUA, mergându-se chiar până la interzicere.

Dr. G.Molnar, de la Institutul "Balş", a declarat la Antena 3, în dialog cu Ovidiu Maior, că este contraindicat tratamentul cu antivirale, altfel decât simptomatic, adică administrat de medic în caz de boală. Dr. Molnar a precizat că pacienta evoluează bine şi ar putea fi externată chiar azi, confirmând declaraţia dr. Cercel că poate fi tratată ambulatoriu (internare la domiciliu).

Dr Molnar a precizat că în România, din 89 de teste – după ce dr.Cercel declarase că numărul este confidenţial, ceea ce mi se pare exagerat, atâta vreme cât e vorba de statistică şi nu de date personale -, toate s-au dovedit negative. Până la cazul tinerei de aseară. Acelaşi medic a spus că acest gen de gripă este, deocamdată, destul de blândă, că există posibilitatea ca acum să nu fie o pandemie, dar că va reveni în toamnă, după ce trece, acum, prin emisfera sudică.

Ce trebuie să facem ca să ne ferim de contagiunea cu virusul H1N1?

Să păstrăm o igienă perfectă – ceea ce e problematic în cazul populaţiei din România (aspect asupra căruia am să revin într-o postare ulterioară, voiam de mult să scriu despre asta).

Să ne spălăm foarte des pe mâini, cu apă şi săpun şi nu superficial.

Să spălăm bine fructele şi legumele, pe care e bine să le mâncăm, pentru că fortifică organismul. Dar să nu facem exces de vitamina C, fiindcă efectul poate fi contrar, avertizează dr. Molnar.

Să dezinfectăm lucrurile pe care le cumpărăm din magazine.

Să evităm contactul cu mulţimile.

Dr. Cercel spune că atunci când strănutăm, trebuie să o facem pe umăr – nu în palmă – în aşa fel încât să evităm transmiterea virusului ai cărui purtători am putea fi. Dr. Bazac ne-a indicat vechea metodă cu strănutatul în batistă, despre care dr. Cercel spune că e metoda sigură de răspândire.

Să folosim pentru nas batiste de unică folosinţă şi după folosire, să le aruncăm la coşuri de gunoi, în nici un caz pe jos, cum obişnuiesc românii.

Şi – asta e situaţia! – să evităm să ne pupăm. Adică, să nu o facem pe stradă (sudamericanii se pupă şi când fac cunoştinţă, aşa că nu-i de mirare răspândirea H1N1). Acasă, da, (da)că tot trăim împreună.

Prof. Dr.Cercel a precizat, azi, în cazul unei conferinţe de presă, că grupele de vârstă tânără sunt cele mai afectate, fiind cele mai active, deci predispuse la contacte.

Ce facem dacă avem simptome, Doamne fereşte!, dar dacă ne nimereşte:

În cazul în care facem febră mare, ne curge nasul abundent şi tuşim sec, pe fondul unei strări generale proaste, trebuie să ne prezentăm imediat la Institutul "Matei Balş", dacă suntem din Bucureşti sau la cel mai apropiat spital de boli infecţioase.

Încă o dată: să nu uităm igiena!

P.S. Şi remember: porcul n-are nici o vină.

UPDATE. Tânăra a fost deja externată, anunţă Maria Coman la jurnalul de ora 15, al Antenei 3. Dr Cercel a declarat că pacienta va sta la domiciliu sub supravheghere medicală, timp de 7 zile, ea fiind deja la sfârşitul bolii, dusă pe picioare. Medicul a precizat că externarea tinerei nu prezintă risc epidemiologic. Profesorul Cercel a adăugat că virusul nu este "prea transmisibil", ca dovadă şi lipsa de contagiune a celor doi copii.

Încă o precizare: riscul epidemiologic prezentat de persoanele care vin din zone cu gripă "mexicană" este de 7 zile.

Posted in America, Eveniment, Stânga, Stupid Service, Sănătate


Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1