duminică, 19 august 2012

EVZ : CRONOLOGIE. Trei săptămâni de sforțări și zbateri disperate ale USL pentru modificarea cvorumului. Au rămas 48 DE ORE DECISIVE - Referendum pentru demiterea preşedintelui 2012 > EVZ.ro

CRONOLOGIE. Trei săptămâni de sforțări și zbateri disperate ale USL pentru modificarea cvorumului. Au rămas 48 DE ORE DECISIVE - Referendum pentru demiterea preşedintelui 2012 > EVZ.ro


CRONOLOGIE. Trei săptămâni de sforțări și zbateri disperate ale USL pentru modificarea cvorumului. Au rămas 48 DE ORE DECISIVE

Pe 10 iulie, „Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”. Mai exact, referendumul ar fi fost validat dacă la urne s-ar fi prezentat cel puţin 50% plus unu din cetăţenii cu drept de vot ai României.
După ce BEC a anunţat datele finale ale referendumului conform cărora la urne s-au prezentat 46,24% din cetăţenii cu drept de vot ai României, USL a încercat să modifice cvorumul de prezenţă prin diferite mijloace. Chiar dacă, pe 24 iulie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a anunţat că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este de 18.292.514.
Luni, 30 iulie. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a fost cel care a lansat, pe blog ideea că referendumul trebuie validat susţinând că în România sunt mai puţini alegători decât arată datele pe baza cărora s-a organizat consultarea populară de pe 29 iulie.  Ulterior, comunicatorii USL au preluat această ipoteză.
Marţi, 31 iulie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au depus o sesizare la Curtea Constituţională, spunând că la declanşarea procedurii de demitere a preşedintelui Băsescu în vigoare se afla OUG 41/2012, care nu prevede condiţia de prezenţă pentru validarea referendumului, dar şi boicotul PDL, care a afectat participarea la vot.
Miercuri, 1 august,  CCR se reuneşte pentru a discuta contestaţiile USL, dar şi pentru a decide validarea sau invalidarea referendumului. Dezbaterile se amână pentru 2 august. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, declară că s-au cerut informaţii de la MAI şi INS, necesare înainte de a se pronunţa asupra referendumului.  Tot atunci, MAI transmite CCR un document în care spune că pe listele electorale sunt înscrise18.292.514 de persoane.
Joi, 2 august,  la solicitarea ministrului delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, chestorul Constantin Manoloiu a întocmit o completare la solicitarea deja transmisă CCR care spunea că MAI nu îşi asumă numărul de 18,2 milioane de alegători de pe listele electorale.

În dosarul „Referendumul” deschis de procurori şi în care, între timp, ministrul demisionar pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, este acuzat de abuz, se notează că această completare are un caracter fictiv şi scopul este reducerea numărului de votanţi de pe liste.

Tot pe 2 august, CCR anunţă că amână luarea unei decizii privind referendumul pentru 12 septembrie, argumentând că a primit date contradictorii. CCR respinge ca neîntemeiate contestaţiile USL privind desfăşurarea şi organizarea referendumului. Premierul Victor Ponta anunţă că va organiza un mini-recensământ.

Reprezentanții AEP susțin într-un răspuns oficial trimis EVZ că au controlat, anul trecut, 1.241 de primării, adică aproximativ 40% din totalul acestora, iar în cazul persoanelor decedate care figurau pe listele electorale au dispus primarilor să facă urgent modificările necesare.
Vineri, 3 august, CCR anunţă că a modificat data şedinţei privind referendumul pentru 31 august. Ioan Rus anunţă la rândul său, organizarea mini-recensământului.
Duminică, 5 august: Într-o discuţie cu Victor Paul Dobre, care a apărut în cadrul dosarului „Referendumul”, Ioan Rus îi spune acestuia că „nu vrea să-şi petreacă bătrâneţile la puşcărie”. Rus spune că nu doreşte să comită o ilegalitate privind actualizarea listelor electorale.
Luni, 6 august. Ioan Rus şi Victor Paul Dobre demisionează din funcţie. Ioan Rus declară că pe listele electorale pentru alegerile locale au fost 18.315.880 de cetăţeni cu drept de vot. În plus, Curtea Constituţională face publică o adresă transmisă către MAI din care reiese că CCR a solicitat listele electorale permanente actualizate, şi nu actualizarea listelor printr-un mini-recensământ. Într-un document prezentat de Liviu Dragnea (PSD), se arată că numai din Spania şi Italia pot fi scoşi aproximativ 1,9 milioane de persoane, plus cei decedaţi din ţară şi cei care aveau buletinul expirat la referendum.
Marţi, 7 august. Monitorul Oficial publică erata CCR emisă de Curte pe 6 august în cadrul căreia se spune că listele electorale permanente îi cuprind pe toţi românii cu vârsta de peste 18 ani, care au drept de vot. Victor Ponta anunţă că renunţă la realizarea mini-recensământului.
Joi, 9 august. Noul ministru de Interne şi al Administraţiei, Mircea Duşa, şi noul ministru delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, trimit în teritoriu un Memorandum, în baza căruia prefecţii şi primarii trebuie să facă actualizarea listelor electorale permamente valabile pentru referendumul din 29 iulie.
Vineri, 10 august, Radu Stroe, declară că erata CCR, prin care pe listele electorale permanente se regăsesc toţi cetăţenii care au împlinit 18 ani până la 29 iulie 2012, este un fals.
Luni, 13 august, Premierul Victor Ponta a declarat că nu va opri mini-recensământul.
Marţi, 14 august, CCR a decis  în controversata chestiune a eratei că este „legală” şi a cerut Guvernului să predea listele electorale permanente actualizate până la data de 10 iulie. Termenul pentu o decizie în cazul referendumului de demitere al lui Traian Băsescu a fost preschimbat pentru a treia oară, pentru data de 21 august.
Duminică, 19 august, ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe declară că în listele electorale permanente sunt modificări majore, care pot duce la răsturnarea situaţiei la CCR.

Monica Macovei: ”Precizari legale pentru ministrii Dusa si Stroe si pentru toate persoanele implicate zilele acestea in “actualizarea” listelor electorale pe baza carora s-a desfasurat referendumul”

Monica Macovei: ”Precizari legale pentru ministrii Dusa si Stroe si pentru toate persoanele implicate zilele acestea in “actualizarea” listelor electorale pe baza carora s-a desfasurat referendumul”:
Pe 14 august, Curtea Constitutionala “a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012) … Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, “listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv”. Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte.” (Comunicatul Curtii, aici)
Prin urmare:
1. Actualizarea listelor trebuie facuta numai in localitatile in care aceasta nu a fost operata pana pe data de 10 iulie.  Doar autoritatile locale care nu au actualizat si nu au transmis liste actualizate anterior referendumului trebuie acum sa faca actualizarea.  Si, evident, actualizarea se face numai pe baza de acte.
Orice schimbare a listelor electorale de catre autoritatile care deja au transmis la MAI actualizari pana pe 10 iulie este ilegala, constituie infractiune si este contrara hotararii Curtii Constitutionale din 14 august. Acum, autoritatile locale care au transmis pina pe 10 iulie listele actualizate au doar doua posibilitati:  (a) sa transmita exact aceleasi liste, sau (b) sa nu transmita nimic, pentru ca au facut-o deja.
Singura actualizare permisa de lege (legea 370/2004) ulterior datei de 10 iulie este adaugarea pe listele electorale a celor care au implinit 18 ani pina in ziua referendumului inclusiv, indiferent daca se aflau in tara sau in strainatate.
Fac aceasta precizare legala pentru ca din declaratiile domnului Stroe inteleg ca la cererea domniei sale,  un numar masiv de autoritati locale “actualizeaza”, adica modifica listele electorale, inclusiv acele autoritati locale care deja actualizasera listele pina pe 10 iulie asa cum cerea legea.  Repet, o astfel de activitate este ilegala si contrara cerintei Curtii Constitutionale.
Tocmai de aceea Curtea Constitutionala a cerut actualizarea listelor electorale numai acolo unde nu au fost actualizate pana la 10 iulie, pentru a nu schimba retroactiv datele pe baza carora s-a desfasurat referendumul si pentru a respecta Constitutia.


2. Toti romanii cu drept de vot, indiferent unde se afla acestia, in tara sau in strainatate, fac parte din listele electorale si sunt luati in calcul la stabilirea cvorumului, conform legii 370/2004 invocate de Curtea ConstitutionalaOrice incercare de a scoate de pe listele electorale romani care traiesc in strainatate, indiferent daca au sau nu domiciliul stabil in afara Romaniei, reprezinta o ilegalitate, constituie infractiune si este contrara hotararii Curtii Constitutionale.

Filed under: Politicăraie, Partide, Politicieni Tagged: Curtea Constituţională, Liste electorale, Monica Macovei

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1