Academicianul Florin Constantiniu a fost informator al Securitatii, sub numele de cod "Chris", a dezvaluit presedintele Aliantei Civice, Serban Radulescu-Zoner. Dezvaluirea este prezentata in cartea sa , "Securitatea in Institutul de istorie Nicolae Iorga" prezentata miercuri chiar la Institutul cu pricina. Zoner a spus ca "istoricul Florin Constantiniu a fost racolat de Securitate in perioada "cand s-a strans surubul" la Institutul Iorga, adica dupa 1985". Constantiniu i-a furnizat informatii locotenent-colonelului de securitate Florica Florea despre o sedinta a "adunarii generale a oamenilor muncii" din Institutul "Nicolae Iorga" din 28 iulie 1988.
"Eu nu am semnat nici un angajament cu Securitatea. Eu, ca secretar de partid, eram obligat sa fac un raport despre discutiile avute in acea sedinta, raport care a fost inaintat securistei Florea. Eu nu puteam sa evit acel raport despre Stoicescu. Securitatea a incercat sa ma racoleze, dar eu am refuzat", a declarat Florin Constantiniu.
Lucrurile sunt cam imbarligate in cazul pe care l-am prezentat pe sus pe scurt. Informatiile nu sunt foarte clare. Florin Constantiniu, unul din istoricii apreciati de dupa 1990, a fost secretar PCR la Institutul Iorga. Ne spune ca facea informari despre cele intamplate acolo. Cred ca avem de-a face cu o categorie de colaborari despre care nu prea s-a vorbit pana acum. Nu aveau angajament cu Securitatea. Nu ii gasesti printre informatori si colaboratorii institutiei de trista amintire. In Romania, insa, despre devoalarea fostului regim se vorbeste cam pompieristic. Daca in Germania de Est gasim pe internet detalii despre practicile STASI, in cea mai mare parte identice cu cele ale Securitatii, in Romania nu stim nici macar ce categorii de informatori si colaboratori au existat si cum functionau ei. In plus se face o confuzie mare intre informatori si colaboratori. Trebuie spus ca informatorii nu erau membri ai PCR, colaboratorii insa da. De aceea cred ca deconspirarea Securitatii se face in Romania pompieristic. Ni se creeaza o perdea de fum care mai curand conspira decat deconspira. Stim, de exemplu, ca toti cei care au avut functii in strainatate din partea regimului comunist au fost colaboratori de varf ai PCR si Securitatii. Nu trebuie decat iei lista acestora si deconspirarea e floare la ureche. Apropo citi ofiteri de acoperiti credeti ca exista in guvernul in functiune?