miercuri, 11 martie 2009

Împrumutul, un text de Dan Selaru pe "ROMANIA OBIECTIVA"

via România obiectivă by Dan Selaru on 10/03/09
Aici avem cam ce gândeşte Deutsche Bank despre evoluţia României.

Produsul intern brut - GDP (miliarde USD) 194.2 (2008), 154.7 (2009), GDP per capita USD 9,105 (2008) 7,288 (2009), GDP creştere (reală) 8.0 (2008), 0.6 (2009). Socotelile sunt făcute la 4.4 RON un euro. Estimarea şomajului este de 4 procente în 2009 şi noi suntem deja la 5.3 procente deci situaţia este şi mai grea decât se estimează, plus că se bazează pe un an agricol bun şi aici nu ţine de clasa politică, trebuia de mult să irigăm şi să depăşim stadiul rugilor la Dumnezeu.

Că există o "grea moştenire" putem vedea aici, băieţii de la Oxford nu cred că au ceva sentimente de dragoste pentru Băsescu sau duşmănii cu Tăriceanu. Şi-l fac praf pe Tăriceanu ca şi pe restul clasei politice care a votat creşterea salariilor profesorilor.

Ce spunea Cristian Popa în noiembrie 2008, mahăr în BNR, că rezervele BNR acoperă 92.4 din datoria privată.

Şi de aici cred eu că se rupe firul. Nu cred că datoria privată, pe care o aminteşte şi Preşedintele Băsescu, acoperită în noiembrie 92,4, trebuie să ramburseze 24 de miliarde de euro în 2009, când rezerva BNR este de 29 de miliarde. Cred că este muuuult mai mare. Că s-au luat credite private direct de la băncile mamă şi de care s-a aflat de curând. Sau s-au neglijat până acum sau nu s-a ştiut de aceste credite (am aflat şi nişte zvonuri dintr-o bancă mare din România, dar sunt zvonuri).

Şi de aici drama BNR, nu poate scădea rata dobânzii că pleacă leul la vale dar trebuie să schimbe o grămadă de lei pe euro ca să se plătească datoriile private. Firmele din cauza reducerii exporturilor nu mai au acces direct la euro şi atunci trebuie să transforme leii de pe piaţa internă în euro. Iar credite de refinanţare în euro iau doar bolnavii la dobânzile astea.

Cercul e vicios şi chiar nu ştie nimeni cum o să meargă economia din zona euro de care depindem. Că investiţii şi banii căpşunarilor mai puţin.

N-am fost în stare să dezvoltăm un mecanism de obţinere a fondurilor UE şi acum ca să ţinem leul pe loc trebuie să luăm un împrumut. În ce condiţii? Dumnezeu cu mila. Sper să nu negocieze Boc. Şi dacă tu cititorule ar trebui să împrumuţi România nu ţi-ai dori să fie supravegheată de FMI ca să-ţi iei banii înapoi?

Situaţia e realmente complicată. Restul discursului şi emisiunii sunt demagogie şi răfuieli politice.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1