'Revolutionarii cer ajutorul americanilor
Reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti au efectuat o vizita la sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989, tema discutiilor referindu-se la dosarele revolutiei din 1989 si Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Din delegatie au facut parte Stephen Ruken, Ph.D-political officer si Laurentiu Stefan- political specialist, care au fost primiti de presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, si avocatul Ionut Matei.
Discutiile s-au referit cu prioritate la modul in care au fost obtinute documentele din dosarul Revolutiei si mineriadelor, precum si stadiul acestora, dar si cererile Asociatiei 21 Decembrie 1989 la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Legea Lustratiei.
La inceputul intrevederii, presedintele Teodor Maries a facut o scurta prezentare a activitatii Asociatiei, iar avocatul Ionut Matei le-a expus oficialilor SUA sutele de mii de documente din dosarele Revolutiei si mineriadelor, acestia declarandu-se impresionati de volumul mare de documente, pe care le detine Asocitia.
Maries a propus un parteneriat in vederea publicarii integrale a documentelor pe care le detine Asociatia, privind evenimentele din timpul revolutiei si mineriadelor. Stephen Ruken a promis ca va analiza si transmite propunerea, iar ambele parti au fost de acord ca publicarea acestora este benefica si necesara in cel mai scurt timp.
In vederea finalizarii cercetarilor in aceste dosare, presedintele Teodor Maries le-a prezentat propunerea pe care Asociatia 21 decembrie 1989 a facut-o autoritatilor romane. Aceasta consta in preluarea si solutionarea lor in cadrul unui departament al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc condus de catre profesorul Vladimir Tismaneanu. Modelul propus este cel al Legii de functionare a Institutului Memoriei Nationale din Polonia.
Argumentul adus de presedintele Asociatiei in sustinerea propunerii este faptul ca, in prezent, procurorii de la toate nivelurile din cadrul Parchetului General au blocat cercetarile. Propunerea a fost apreciata ca fiind una necesara si aplicabila, reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti interesandu-se daca exista sprijin in acest sens, din partea institutiilor statului. Presedintele Teodor Maries le-a precizat ca doar Institutia Prezidentiala este interesata de acest subiect.
Pompiliu Comsa,
colaborator Ziare.com' http://www.ziare.com/politica/revolutia/revolutionarii-cer-ajutorul-americanilor-1015827 (sent by Yahoo! Toolbar)
Pagini
- Pagina de pornire
- CORUPŢIA ŞI ANTICORUPŢIA ÎN SISTEMUL JURIDIC - Cristi DANILEȚ
- ELECTORALIA - o musca pe peretele FB
- VECHII BUCUREȘTI văzut ACUM
- Ioan.Victor.DRAGAN jurnalul amintirilor viitoare
- 1-ACTE NORMATIVE privind functionarea SECURITAȚII si MINISTERULUI DE INTERNE intre 1948 -1989 (preluare de pe situl CNSAS)
- 2-DECIZIILE SECURITATII COMUNISTE - MSS-MAI - DE INTERNARE ÎN UNITĂŢI ŞI COLONII DE MUNCĂ - Arhiva CNSAS
- 3-Pregatirea zilei de 1 mai 1975 la securitate !
- 4-Securitatea , Avortul și avortonii ...
- 1988- Securitate - PLAN de MASURI - Stejarul 88 și comandamentul acțiunii
- SECURITATEA – cadre Obiective si metode Vol.I+ II / preluare CNSAS
- Informatizarea Politiei Politice in Romania 1973-1989....
- 1989-DSS-Plan de măsuri pentru acţiunea FORUM-89 - Congresul al XIV-lea al P.C.R. (nr. 00986 din 24.10.1989 )
- SECURITATEA SI SERVICIILE SECRETE SOVIETICE - autor nementionat pe SCRITUBE
- Noiembrie 1989-Iulie 1990 - EU și PUTEREA
- Liste Verificari CNSAS 2007-2012 - LUCRATORI si COLABORATORI ai SECURITATII
duminică, 16 mai 2010
Revolutionarii de la Asociatia 21 Decembrie cer ajutorul americanilor pentru publicarea documentelor declasificate despre 1989
Libellés :
21 decembrie
,
RELOVILUTIE
,
SUA
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu