Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, dispune de suficient material nuclear cât să poată construi o bombă murdară, afirmă în numărul de joi al publicaţiei The Times ziaristul Roger Boyes, citat de Agerpres.
El invocă în sprijinul acestei ipoteze descoperirea, recent, a 2 kg de uraniu radioactiv-238 într-un garaj din Chişinău. Potrivit poliţiei moldovene, uraniul provenea din regiunea transnistreană. Agenţiile occidentale de informaţii suspectează că unele din marile întreprinderi din Transnistria, înconjurate de sârmă ghimpată, nu sunt de fapt decât o acoperire pentru traficul de arme. Chiar dacă oraşul este mic, fiind străin la Tiraspol este uşor să te rătăceşti, deoarece este extrem de dificil să găseşti o hartă a urbei, iar hărţile care se mai găsesc în circulaţie sunt în proporţie de 40% mâzgălite pentru a proteja importante obiective militare.
„Circa 60% din industria fostei republici sovietice Moldova se află pe malul stâng al Nistrului. Noi confecţionăm încălţăminte pentru italieni, piese vestimentare pentru designerii din Vest, fabricăm produse din oţel şi produse inginereşti. Realitatea noastră este un capitalism de exploatare” – declară jurnalistul transnistrean Andrei Smolenski, 23 de ani, coautor al unei cărţi despre Transnistria şi un fel de vedetă la un post local de radio.
Jurnalistul de la The Times remarcă faptul că, degajat, într-o cămaşă deschisă până la brâu, cu ochelari de soare, ziaristul transnistrean face notă discordantă faţă de restul compatrioţilor săi excesiv de prudenţi şi vigilenţi. Transnistria „ţine capul deasupra apei” numai pentru că poate oferi societăţilor occidentale echivalentul salariului de sclav, de aproximativ 130 de euro pe lună, consideră reporterul The Times.
„În apariţia Transnistriei au jucat un rol important doi factori: destrămarea URSS şi scenariul filmului lui Francis Ford Coppola ‘Apocalypse Now” – constată scriitorul rus Vladimir Kaminer, care trăieşte în prezent la Berlin. La fel ca enclava de indigeni de sub comanda lui Marlon Brando, Transnistria, spune Kaminer, reprezintă un ‘amestec de ideologie, fărădelege şi oameni dezamăgiţi, care au pierdut totul peste noapte, inclusiv Republica Sovietică Socialistă Moldova’.
Indiferent cât va dura acest statu quo al Transnistriei, o soluţie diplomatică la problema transnistreană este inevitabilă, apreciază corespondentul The Times. Republica Moldova ştie că nu poate să devină membră a Uniunii Europene până când nu va ajunge la un acord cu regiunea rebelă, scrie el, constatând că unii oameni politici de la Chişinău sunt de părere că cea mai scurtă cale spre UE ar fi pentru Republica Moldova unirea cu România.
În acest caz, se menţionează în articolul citat, Transnistria va fi transferată Ucrainei, iar Ucraina, la rândul ei, ar putea ceda Bucovina de Nord şi sudul Basarabiei, teritorii care au fost odată parte a României (!?).
Sursa: jurnal.md"
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu