COMENTARIU DE LA NENEA : Pe langa afacerea contractata de guvernarea PSD cu EADS-ul franco-german , mai sunt si alte afaceri romanesti de supt bani europeni care nu s-au finalizat asa cum trebuia ....asa ca pozitia amiralului BASSE este de inteles!
Rahoveanu intreaba :® Da’ Schengen ăsta ce ne dă maică?-voi raspundeti !: "
Întrebarea pe care mi-a pus-o tanti Mimi, vecina mea de peste drum, este firească, de bun simţ, pragmatică şi la un nivel de cunoaştere situat mai jos de genunchiul broaştei lui Creangă. La cei 84 de ani ai săi, respectabila bătrînică, deşi news-coholică, din discuţiile comentatorilor televizaţi nu prea înţelegea despre ce e vorba. Bine, pot face pariu că nu a înţeles nici după ce i-am explicat eu, dar asta este altă poveste! Dacă nu mi-a ieşit cu tanti Mimi, hai să încerc să explic aici, în scris, sintetic, cu bumbi şi de la capăt, şi poate-mi iese!
____________________________
N.B. – avînd în vedere că este un articol lung, tehnic, dar zic eu, interesant, îi invit doar pe cei interesaţi să lectureze mai departe dînd un click aici, dar pe cei neinteresaţi îi avertizez că poate fi plictisitor.
Ce este Schengen ?
Schengen este o mică localitate din Luxemburg unde cîteva state europene au semnat, în 1985, un acord prin care se stabilea eliminarea controlului la graniţele dintre ele. Măsura a intrat în practică în 1995, pentru vămile terestre şi navale, iar din 2008 şi la vămile aeroportuare. La acest acord au aderat, pînă în prezent, şi state care nu sunt membre UE(Elveţia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein), dar sunt şi state UE care nu au dorit să-şi deschidă graniţele(Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlanda). Prin urmare, orice individ care intră în spaţiul creat de buchetul statelor care au aderat la acord se poate plimba de colo-colo fără a-i mai fi controlate paşaportul sau cartea de identitate la trecerea dintr-o ţară semnatară în alta. Pe lîngă libertatea totală de mişcare a persoanelor, de aceeaşi facilitate beneficiază şi mijloacele de transport, ceea ce aduce o importantă economie de carburanţi, nervi şi timp prin eliminarea timpului de aşteptare în vămi. De asemenea, punctele vamale din interiorul acestui spaţiu se desfiinţează, ceea ce duce la diminuarea numărului de salariaţi ai statului şi, implicit, scăderea cheltuielilor cu salariile şi funcţionarea ministerelor de resort. Ca să mă exprim pe înţelesul lui tanti Mimi, ori că te duci cu rata la Sascut sau Budapesta, ori că iei avionul spre Barcelona sau Suceava, ori că mergi cu trenul la Berna sau Băicoi, ori că ei vaporul spre Viena sau Sulina, tot aia e! Îţi trebuie doar bani de bilet, în cazul în care nu vrei să faci blatul.
România…în spaţiu?!
Singurele ţări membre UE care vor, dar nu fac parte din spaţiul Schengen, sunt Bulgaria şi România. Conform Tratatului de aderare(Capitolul Justiţie şi afaceri interne)data la care ţara noastră ar trebui să fie acceptate în Schengen este 27 martie 2011. Pentru asta, statul român a avut de îndeplinit anumite obligaţii tehnice. În linii mari, acestea sunt:
securizarea graniţelor exterioare ale UE, respectiv frontierele cu Ucraina, Moldova, Serbia şi Marea Neagră;
instituirea unui sistem integrat de evidenţă a persoanelor, mijloacelor de transport etc. conectat la cel al statelor membre, precum şi securizarea acestuia pentru protejarea datelor cu caracter personal;
dotarea tehnică ultramodernă a punctelor de securizare veterinar-alimentară, de control al sănătăţii populaţiei, a poliţiei de frontieră şi a vămii(maşini, şalupe, instrumente de vizualizare în infraroşu şi cu senzori termici pentru identificarea mişcării, laboratoare de control antidrog şi pidemiologic) situate la frontiera externă a UE;
crearea unui sistem de semnalare care să avertizeze online celelalte state cînd intră în spaţiul Schengen urmăriţi general şi internaţional, persoane suspectate de participare la terorism şi crimă organizată etc.;
instruirea şi profesionalizarea personalului conform standardelor Schengen.
Tot pentru tanti Mimi, spun că aceasta înseamnă că România trebuie să fie capabilă să-şi păzească straşnic frontierele aşa încît să nu fie penetrată de imigranţi, de traficanţii de carne vie, arme şi droguri, de contrabandişti, de terorişti etc. Atunci cînd România va intra în spaţiul Schengen, dacă un infractor este “scăpat” de grăniceri, vameşi sau poliţişti, el poate ajunge în orice stat membru fără să-l mai întrebe cineva ceva. Pentru asta, Olanda, de exemplu, trebuie să aibă încredere în profesionalismul şi corectitudinea personalului românesc de la frontieră ca şi în propriul personal. Ca o paranteză, întreb acum: Pe bune, voi aţi avea? Cînd spun asta am în vedere miile de baxuri cu ţigări de contrabandă care intră în ţară dinspre Republica Moldova şi Ucraina, ne mai vorbind de crima organizată!
Unde ne aflăm cu îndeplinirea obligaţiilor
Autorităţile române, din toată sărăcia lor, au investit miliarde de euro pentru modernizarea vămilor, aeroporturilor şi poliţiei de frontieră, precum şi pentru emisiunea documentelor de identitate şi identificarea digitală a persoanei conform standardelor Schengen. Evaluările de pînă acum ale partenerilor europeni au confirmat că România a respectat angajamentele luate, iar cîştigătorul licitaţiei pentru executarea lucrărilor de implementare a sistemelor necesare a fost consorţiul de firme franco-german EADS. Tocmai de aceea, Traian Băsescu a cerut Guvernului să nu mai utilizeze cele 271 de milioane de euro, alocate prin bugetul de stat din 2011, lucrărilor de securizare a frontierei pe care trebui să le facă EADS, pînă nu vom şti data intrării în Schengen. “Anul acesta avem în buget 271 de milioane de euro pentru crontinuarea programelor de securizare a frontierei, de achiziţii de bunuri care să crească mobilitatea poliţiei de frontieră, a vămii. Cred că va trebui să privim cu reţinere cheltuirea celor 271 de milioane de euro. Ele pot fi îndreptate către IMM-uri şi nu neapărat către EADS“, a spus preşedintele cînd a fost la şedinţa de Guvern. Spus pe şleau, dacă Franţa şi Germania se opun intrării României în Schengen, noi de ce am da milioane de euro unui consorţiu franco-german care lucrează tocmai la acest proiect?! Mie mi se pare corectă poziţia preşedintelui! Altfel, ei ne dau sictir, iar noi, fraieri, le umplem pungile cu galbeni!
JAI
Decidentul care confirmă sau nu îndeplinirea parametrilor tehnici(deci nu politici) necesari intrării în spaţiul Schengen este Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne(JAI), instrument de lucru independent al UE, în care statele membre sunt reprezentate la nivel guvernamental. Dacă reprezentantul unui singur stat se opune, intrarea în Schengen nu are loc. După cum am arătat, România a îndeplinit toate condiţiile şi evaluările JAI de pînă acum au fost pozitive. De aceea, orice vot împotrivă nu ar avea justificare. Ca să fac o comparaţie pentru a înţelege şi tanti Mimi, ca să participi la raliu nu contează dacă eşti blond, brunet, înalt, scund, născut la ţară sau la oraş, ci dacă maşina pe care o conduci respectă nişte standarde tehnice impuse de organizatorii întrecerii. Dacă România e mică, urîtă şi crăcănată, dar are “maşina” conform cerinţelor, de ce ar vota cineva în JAI împotrivă?
De aici începe măgăria franco-germană
Invazia Franţei(dar nu numai) de către mii de ţigani proveniţi din România şi Bulgaria a aprins becul de alarmă al autorităţilor franceze. “Dacă desfiinţăm graniţele, ăştia nu mai au nicio barieră şi ne năpădesc parcurile, sub-podurile, marginile oraşelor, casele nelocuite, gropile de gunoi. Orice şatră, cu coviltire şi cîini sub căruţă, se poate deplasa liber pînă la Luvru ca să-şi pască gloabele pe peluzele grădinii”, şi-a zis Sarkozy. O altă cauză ar fi acordarea cetăţeniei române pe bandă rulantă pentru cetăţenii Republicii Moldova. Credeţi că moldovenii îşi fac buletin de România din patriotism? Ei bine, nu! Ţărişoara noastră este doar o biată haltă în drumul lor spre Occident. Nici această migraţie nu este pe placul statelor vest-europene. Şi nici pe placul Rusiei care vrea să păstreze acea zonă sub influenţa sa, mai ales în noua conjunctură politică, respectiv cîştigarea alegerilor de către comuniştii lui Voronin. Prietenia dintre Putin şi Merkel este cunoscută, precum şi dependenţa Germaniei de hidrocarburile ruseşti. În ce mă priveşte, suspectez faptul că “ţarul” de la Kremlin, fost spion rus implementat cu acte la STASI, în RDG, la Berlin, adică ”firma” de la care se zice că primea salariu şi est-germana frau Merkel, şi-a băgat coada. Măi, ce se mai leagă?!
Scurtă recapitulare a celor spuse pînă aici şi unele adăugiri
Avem o ţară, România, care a făcut eforturi să îndeplinească prevederile Tratatului de aderare, capitolul JAI, ceea ce i-ar da dreptul să intre în spaţiul Schengen la data prestabilită, deci să îşi desfiinţeze vămile de pe frontiera de vest, cea cu UE, iar cetăţenii şi mărfurile ei să poată circula liber, fără control vamal, prin Europa(excepţie UK şi Irlanda).
Avem o ţară, Franţa, condusă de un preşedinte, Sarkozi, exasperat de invazia ţiganilor estici de care nu ştie cum să mai scape pentru că au pîrjolit locurile în care şi-au pus cortul.
Avem o ţară, Germania, deocamdată nu prea nenăpădită de bulibaşi cu clanurile lor, dar a cărei cancelar, Merkel, are relaţii foarte bune cu Rusia, şi pe care nu vrea să le strice din cauza unor imigranţi din Republica Moldova( teritoriu pe care Marele Urs de la Răsărit îl doreşte sub control) care se vor români cu acte.
Avem celelalte state europene care, prinzînd din zbor partitura celor două mari puteri, Franţa şi Germania, au început să o fredoneze şi ele gîndind că e mai bine să previi decît să ajungi să ţi se umple oraşele de venetici români, respectiv bulgari.
Acestea fiind spuse, ce motiv se poate găsi ca aderarea României la Schengen să fie amînată?
_____________
Aloo,nenea,pe la noi de ce nu vii ?Te-au speriat geruliencele ?
RăspundețiȘtergeredon' GERULA , mi-e frica de chestii d'astea cu spatii securizate de UTI si alte firme sugacioase din firea lor ...
RăspundețiȘtergere