vineri, 13 iulie 2012

digi24.ro | Ponta spune că a răspuns la lista primită din partea Comisiei Europene

digi24.ro | Ponta spune că a răspuns la lista primită din partea Comisiei Europene: Premierul Victor Ponta a declarat că a răspuns deja, vineri, listei primite din partea Comisiei Europene, precizând că au fost întrebări şi nu cerinţe.


Cele 11 „porunci” ale lui Barroso către Ponta

DIGI 24 | COMISIA EUROPEANĂ. Jose Manuel Barroso (dreapta) i-a cerut premierului român Victor Ponta să rezolve urgent 11 probleme |REUTERS
COMISIA EUROPEANĂ. Jose Manuel Barroso (dreapta) i-a cerut premierului român Victor Ponta să rezolve urgent 11 probleme
REUTERS
Publicat: acum 6 h
La întâlnirea din 12 iulie dintre președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și premierul Victor Ponta, înaltul oficial european i-a cerut premierului român să rezolve urgent 11 probleme.
Pe lista cu probleme de rezolvat sunt două mari teme: respectarea statului de drept și independența justitiției și „reinstaurarea încrederii și adevărului”.
În primul rând, Comisia Europeană cere autorităților române să abroge ordonanța de urgență care a adus atingere Curții Constituționale și să renunțe la folosirea ordonanțelor de urgență care afectaeză funcționarea instituților fundamentale ale statului.
Iată, mai jos, cele 11 „porunci”.

Respectarea statului de drept și a independenței justiției

1. Prima pe lista lui Barrso este abrogarea Ordonanței de Guvern nr 38 pentru  restabilirea  puterii Curții Constituționale, iar astfel această instituție să poată verifica deciziile luate de Parlament.
2. Abrogarea OUG 41 pentru restabilirea regulii ca refendumului să fie validat prin participarea a 50+ 1  din populația aflată pe listele electorale.
3. Excluderea folosirii de ordonanțe de urgență pentru decizii care afectează instituțiile fundamentale ale statului de drept sau Constituția, dacă nu sunt situații urgente.
4. Evitarea folosirii selective a Monitorului Oficial pentru publicarea de acte normative care să folosească obiectivelor politice. De asemenea, Barroso îi spune lui Ponta să evite să nu publice anumite decizii judiciare.
5. Guvernul să   respecte IMEDIAT deciziile Curții Constituționale. 
6. Angajarea Guvernului, și în particular a instituțiilor publice, să respecte independența justitiției și să evite criticarea deciziilor juridice.
7. Desemnarea unui avocat al poporului care să aibă susținerea tuturor partidelor politice și care să fie ales într-un mod transparent.
8. Să nu fie nominalizat nimeni pentru posturile de Procuror General al României și de director al DNA în timpul preșidenției interimare. Pe de altă parte, Comisia mai cere o procedură publică și transparentă, bazată pe criterii profesionale și de integritate, pentru numirea persoanelor în acest posturi.
9. Să NU facă nicio graţiere pe durata preşedinţiei interimare.
10.Numirea unor miniştri împotriva cărora să nu fi fost formulate decizii că nu respectă criteriile de integritate. Miniștrii care au probleme de integritate să se retragă.
11. Parlamentarii care au decizii finale de incompatibilitate  și de conflict de interese sau au condamnări pentru corupţie să-și dea demisia.
 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină

Contor securisti si turnatori pe CNSAS

1